Els hospitals catalans del grup Quirónsalud han atès fins a finals d'abril a uns 4.800 pacients ingressats per coronavirus, la qual cosa suposa el 18% de la població hospitalitzada per Covid-19 a Catalunya: gairebé un de cada cinc ingressos.

Els hospitals del grup a Catalunya han registrat prop de 3.600 altes, informa el grup en un comunicat, en el qual també destaca que treballa en coordinació amb les autoritats sanitàries catalanes.

Derivats de residències

L'edat mitjana d'hospitalitzats en els centres de Quirónsalud s'acosta als 65 anys, amb un 28% de majors de 75; molts d'ells, derivats de residències, principalment cap a l'Hospital Universitari Sagrat Cor i a l'Hospital General de Catalunya.

Quirónsalud ha valorat la seva "significativa" contribució a afrontar l'allau de pacients, per a la qual cosa va augmentar la seva capacitat de llits en prop de 350: unes 200 per a hospitalització convencional i unes 150 per a cures intensives, unitats a què també ha destinat més de 100 nous respiradors. El grup ha reforçat la plantilla als seus hospitals de Catalunya amb la contractació de gairebé 700 professionals.

El grup hospitalari considera que tant la sanitat pública com la privada "s'han vist fortament impactades i han col·laborat com mai" per superar la crisi. Sobre la pública catalana, constata que ha experimentat la tensió més important de la seva història i augura que "no tornarà a la normalitat fins i tot ben entrat el 2021", ja que les llistes d'espera per a proves diagnòstiques i operacions no urgents -entre altres pràctiques- s'han allargat encara més del previst abans de la crisi.

Reconeixement

Quant a la privada, assegura que "també ha realitzat un esforç titànic" i destaca que així ho ha reconegut la Generalitat en concretar mesures pressupostàries per compensar el sistema de salut privat per aquest esforç. Catalunya s'ha mantingut com la segona comunitat més afectada, amb a prop del 23% de la població espanyola afectada per coronavirus i que han estat atesos pels sanitaris.

La conclusió de Quirónsalud és que des del primer moment es va fer patent la necessitat de "reforçar a contrarellotge" l'assistència hospitalària a tot Espanya, posant a prova tot el sistema sanitari. "L'esforç realitzat també per la sanitat pública i privada de Catalunya en particular per augmentar l'atenció a infectats, així com l'hospitalització de pacients greus, ha estat excel·lent des de l'inici", sostiene el grupo.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat