Experts de l'Organització Mundial de la Salut han avisat que vacunes que arribin no aconseguiran, ara per ara, erradicar el coronavirus, ja que mentre es van administrant únicament als col·lectius prioritaris hi continuarà havent grans contagis. Per això, l'organisme ha fet una crida a la cautela i la responsabilitat i ha destacat la importància de construir una bona estratègia de vacunació.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit fins i tot quan comencin les primeres vacunacions contra el coronavirus, potser a començaments de 2021, el virus tindrà encara un ampli marge per transmetre's. "Al principi la vacuna serà prioritàriament per a treballadors sanitaris, persones grans i grups de risc, la qual cosa donarà al virus encara molt espai per moure's, per la qual cosa continuar fent tests ha de continuar sent una eina vital per controlar la pandèmia", va assenyalar Tedros en roda de premsa.

L'etíop va voler així subratllar que davant les esperances que donen els bons resultats de cada vegada més assajos clínics de vacunes contra la Covid, una de les armes més importants per combinar la pandèmia continuaran sent les anàlisis de diagnòstic, incloses les proves ràpides.

Una bona estratègia

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Michael Ryan: "Esperem que la vacunació serveixi per controlar la transmissió del virus, però fins que no sapiguem com funcionen en la vida real o tinguem més detalls sobre la forma en què el virus es transmet, no podem pensar que amb l'arribada de les vacunes es pot erradicar al virus", ha assenyalat.

Per aquesta raó, l'expert ha destacat la necessitat de concretar "molt bé" els grups de població que seran vacunats, subratllant la importància de centrar-se especialment en aquells que estan participant més en el procés de transmissió del virus. "Cal ser molt cauts, ja que sempre que hi hagi el potencial d'una persona supercontagiadora ens arrisquem que hi hagi una transmissió encara que existeixi una campanya de vacunació", ha dit.

vacuna grip efe

EFE

La immunització

De la mateixa manera s'ha pronunciat la directora d'Immunització, Katherine O'Brien, qui ha comentat que, encara que "és possible" que les vacunes canviïn el període de temps de la infecció de Covid-19, o la forma de transmissió del virus, encara no se sap amb exactitud quin és el percentatge de població que hauria d'estar immunitzada a nivell mundial per aconseguir la immunitat de ramat.