La calor dels mesos d'estiu pot posar en perill el teu gos o el teu gat. Com detectar si la teva mascota o animal de companyia està patint per les temperatures extremes? Com pots ajudar-la a passar un estiu més fresc? Es pot detectar si el teu gos o gat pateix un cop de calor? En aquest article de la Gandula, la secció estiuenca de ElNacional.cat, et resolem tots aquests dubtes i molts més. Segur que la teva mascota t'agraeix que dediquis uns minuts a llegir aquest text.

🐶 Platges per a gossos a Catalunya: Més de 20 platges a Barcelona, Girona i Tarragona per a la teva mascota

Mantingues el teu gos o gat dins de casa, a resguard de la calor

Segur que aquest consell serà molt frustrant per al teu gos o el teu gat. Al cap i a la fi, als gossets els encanta sortir a passejar tot el possible i als gatets els agrada xafardejar el veïnat per terrasses o balcons. Però quan les temperatures estiuenques augmenten, especialment en plena onada de calor, és millor limitar el temps del teu animal a l'exterior.

En el cas dels gats, és relativament fàcil mantenir-los dins de casa. Però si el teu gos ha de sortir a passejar, o notes que estar tancat li produeix ansietat, treu-lo fora, però limita al mínim el temps de l'activitat. O, si has de treure'l una estona, aprofita les primeres hores del matí o les últimes de la nit, per evitar així les temperatures més elevades.

Limita el temps de joc o d'exercici

Redueix la intensitat i la durada del temps de joc i/o d'exercici quan la calor s'intensifiqui. Com ja s'ha comentat més amunt, si has de treure a passejar al teu gos, que sigui a primera o a última hora. En aquest sentit, compte amb l'asfalt en condicions de temperatura extrema: pot afectar les potes del teu gos fins al punt de produir-li cremades.

Quan l'asfalt sigui tan calent que ni la teva mà no pot aguantar més de 5 minuts sense cremar-se, avorta la sortida si és impossible passejar el teu gos per una zona d'herba. A ell inicialment no li farà gaire gràcia tornar tan ràpidament a casa, però a la llarga t'ho acabarà agraint.

🥵 Alerta! L'onada de calor crema les potes dels gossos a Catalunya

Els ventiladors no són tan efectius com creus

Quan fa molta calor a casa, i no et ve de gust posar l'aire condicionat, segurament et poses un ventilador per mantenir-te fresc. Encara que aquesta tàctica funciona amb els humans, no passa el mateix amb gats i gossos. Els animals responen de forma diferent de la calor; per exemple, els gossos suen principalment pels peus. Així que els ventiladors no els ajuden tant com a les persones.

Un bol d'aigua fresqueta és molt millor alternativa que el ventilador. Afegeix glaçons al bol si les temperatures han pujat perillosament. En el cas dels gossos, agrairan que els facis un bany ràpid (o que utilitzis la mànega) o que els cobreixis amb una tovallola molla en aigua freda. I si et sents especialment creatiu, per què no fas un polo casolà per al teu gosset o gatet? Sí, a ells també els agraden els gelats! Trobaràs moltes receptes fàcils de fer per la xarxa. Assegura't que estan pensats per a animals.

És bo tallar els cabells al teu gos o gat?

Potser t'ha passat pel cap la possibilitat de tallar els cabells al teu gos o al teu gat perquè no passi tanta calor. No el posis en pràctica. El pèl del teu animal és la seva protecció natural contra amenaces com cremades pel sol, l'aïlla tant del fred com de la calor... En aquest sentit, la millor cura per al pèl del teu gos o del teu gat passa per una raspallada freqüent i des de llana, és a dir, treure el pèl mort.

Per norma general, la tallada de cabells per a la teva mascota només està justificada en casos de problemes de salut. Per exemple, potser el veterinari pot aconsellar-te una d'esquilada per facilitar el tractament per dermatitis o infecció de pell per fongs. Però no prenguis la decisió per tu mateix: acudeix a l'expert i que aquest decideixi quina és la millor opció.

Gat bebent Nick Sorockin Unsplash
Gat bevent / Foto: Nick Sorockin / Unsplash

Res de tancar la teva mascota dins d'un cotxe aparcat!

En un dia de 30 graus, la temperatura dins d'un cotxe amb les finestres una miqueta obertes pot assolir pràcticament els 40 graus en només 10 minuts. I en mitja hora es pot arribar als 50 graus. Imagina el mal que li pots fer a la teva mascota si li deixes una estona al cotxe en plena onada de calor! Res, ni un sol minut allà tancat, encara que sigui amb l'aire condicionat del vehicle encès.

Vigila també la humitat

Aquest article s'ha centrat molt que vigilis el teu gat o gos quan faci molta calor, però no t'oblidis de la humitat, ja que aquesta també pot afectar el benestar de la teva mascota. Tingues en compte que els animals panteixen per evaporar la humitat dels seus pulmons, que al seu torn els ajuda a alliberar calor del cos.

Així que si la humitat és molt elevada, per més que panteixin, els animals es veuen incapaços de refrescar-se del tot, i la seva temperatura interior pot ascendir ràpidament a nivells perillosos. Així que si fa un dia xafogós, o humit en general, per si de cas pren la temperatura del teu gosset o gatet. En el cas dels gats, la temperatura no ha de superar els 41-42 graus, i en el cas dels gossos una temperatura de 40 graus o més assenyala que podrien estar patint un cop de calor sense que ho sàpigues. En aquest cas, segueix les indicacions de més a baix i acudeix ràpidament a un veterinari.

Què fer si el teu gos o gat pateix per un cop de calor?

Unes temperatures extremes poden acabar causant un cop de calor al teu gos o gat. Sabràs que està patint amb això a causa de senyals com panteixos forts, palpitacions ràpides, dificultat per respirar, set excessiva, cansament, febre, falta de concentració, salivació extrema, vòmits, llengua de color vermell o porprat intens o pèrdua sobtada de la consciència.

Una vegada hagis identificat que el teu animal ha patit un cop de calor, mou-lo a una zona amb ombra (preferiblement on hi hagi aire condicionat). A continuació, aplica gel o tovalloles fredes al seu cap, coll i tors. Dona'l de beure petites quantitats d'aigua freda, o deixa que llepi glaçons. Una vegada hagis aplicat aquests remeis, porta la teva mascota immediatament a un veterinari.

Com ajudar les mascotes més petites a combatre la calor?

Aquest article se centra especialment en gats i en gossos, tanmateix no ens hem oblidat de hàmsters, jerbus o dels peixos del teu aquari. Quan la calor s'intensifica, és important que els vigilis atentament, per assegurar-te que estan bé.

Si notes que ho estan passant malament, considera moure de lloc les seves gàbies, peixeres, aquaris... a un lloc més fresc (per exemple, la planta de baix, on les temperatures són més moderades). Si això no és possible, omple una ampolla d'aigua fins a la meitat, fica-la al congelador durant 20-30 minuts, treu-la, cobreix-la amb una tovallola i posa-la dins de la gàbia. La seva presència baixarà les temperatures i la teva mascota se sentirà més fresca.