En una situació normal, el nostre cervell processa la informació i a través de les connexions neuronals es produeixen respostes flexibles als estímuls externs. Però... què passa durant la hipnosi? Un equip d'investigadors de la Universitat de Turku, a Finlàndia, ha realitzat un estudi sobre això i ha conclòs que durant la hipnosi el cervell canvia un estat en el qual les regions cerebrals individuals actuen de forma més independent entre si.

És a dir, que no es produeixen les mateixes connexions. És com si durant la hipnosi aquest processament de la informació es fracturés i les diverses regions del cervell ja no se sincronitzessin igual.

Diseño cervellMentre dura la hipnosi, l'estat del cervell canvia

El cert és que la ciència ja ha investigat si la hipnosi modifica el processament neuronal, però aquest nou treball ajuda a comprendre millor quins tipus de canvis i mecanismes poden explicar les alteracions de l'experiència i el comportament atribuïdes a la hipnosi, com la predisposició als suggeriments.

L'estudi es va centrar en una sola persona que havia estat àmpliament estudiada anteriorment i que s'havia demostrat que reaccionava fortament als suggeriments hipnòtics. Durant la hipnosi, aquesta persona pot experimentar fenòmens que normalment no són possibles en un estat de vigília normal, com al·lucinacions vívides i controlades.

"Encara que aquestes troballes no es poden generalitzar abans que s'hagi realitzat una replicació en una mostra més gran de participants, hem demostrat quin tipus de canvis passen en l'activitat neuronal d'una persona que reacciona a la hipnosi de manera particularment fort", aclareixen els experts.

L'estudi es va realitzar mitjançant el seguiment de com un corrent elèctric induït magnèticament es propaga pel cervell durant la hipnosi i l'estat de vigília normal. Aquest mètode s'ha utilitzat anteriorment per mesurar els canvis a nivell del sistema al cervell en diversos estats de consciència, com l'anestèsia, el coma i el son. Aquesta és la primera vegada que s'utilitza un mètode d'aquest tipus per avaluar la hipnosi.

Durant l'estudi, el participant es va asseure quiet amb els ulls tancats, alternativament hipnotitzat o en un estat de vigília normal. La hipnosi es va induir a través d'un senyal d'una sola paraula, i les diferents condicions eren idèntiques en tots els altres aspectes. Això va permetre controlar els possibles efectes de la configuració experimental o altres factors, com l'estat d'alerta.

Ull foscorL'estudi realitzat ha deixat conclusions molt interessants

El següent pas és comprovar la relació entre aquesta reducció de les interconnexions cerebrals quan algú està hipnotitzat i la suggestió més gran que experimenten aquestes persones.