La hiperlipidèmia és un terme que fa referència a tenir nivells anormalment alts de greixos (lípids) a la sang. Els dos tipus principals de lípids que es troben a la sang són els triglicèrids i el colesterol. Els triglicèrids es produeixen quan el cos emmagatzema les calories addicionals que no necessita per obtenir energia. També provenen directament de la dieta, a través d'aliments com les carns vermelles o els lactis sencers. Una dieta rica en sucre refinat, fructosa i alcohol augmenta els triglicèrids.

El colesterol es produeix al fetge i es distribueix a totes les cèl·lules del cos a través del corrent sanguini mitjançant les lipoproteïnes. Encara que, com els triglicèrids, es troba en aliments grassos com per exemple els ous, carns vermelles i formatge. Quan es té massa colesterol a la sang, pot acumular-se a les parets dels vasos sanguinis i formar plaques. Amb el temps, els dipòsits de placa augmenten de mida i comencen a obstruir les artèries, la qual cosa pot provocar malalties cardíaques i accidents cerebrovasculars.

Entrepà grassesPer deixar enrere la hiperlipidèmia, s'han d'abandonar els aliments rics en greixos

Això sí, la hiperlipidèmia no presenta símptomes, per la qual cosa l'única manera de detectar-la és a través d'una anàlisi de sang, que determina els nivells de colesterol –de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL o dolent) o de lipoproteïnes d'alta densitat (HDL o bueno)– i triglicèrids en l'organisme.

Generalment, un nivell de colesterol total superior a 200 mil·ligrams per decilitre es considera alt. Tanmateix, els nivells segurs de colesterol poden variar d'una persona a una altra segons l'historial mèdic i els problemes de salut.

El colesterol LDL s'acumula a les parets de les artèries, fent-les dures i estretes. El colesterol HDL neteja l'excés de colesterol dolent i l'allunya de les artèries, tornant-lo al fetge. La hiperlipidemia ocorre|passa per tenir massa colesterol LDL a la sang i no tenir prou colesterol HDL per eliminar-lo.

Les persones que tenen més risc de patir hiperlipidèmia són aquelles que pateixen sobrepès o obesitat, mengen molts aliments grassos o massa proteïna animal i lactis sencers, fumen o no fan prou exercici. Els nivells anormals de colesterol també es troben en algunes persones amb patologies com la diabetis, la síndrome d'ovari poliquístic, problemes amb la tiroide o el ronyó. L'embaràs també pot pujar-ne els nivells, igual com certs medicaments com les pastilles anticonceptives, els diürètics i alguns medicaments per a la depressió.

Sobrepès|SobrecàrregaEl sobrepès i l'obesitat són dos dels principals enemics de la hiperlipidèmia

També existeix l'anomenada hiperlipidèmia combinada familiar, que és genètica i nivells alts de colesterol i triglicèrids des de l'adolescència. Aquesta afecció augmenta el risc de malaltia arterial coronària primerenca i atac cardíac. A diferència de les persones amb hiperlipidèmia típica, les persones amb hiperlipidèmia combinada familiar poden experimentar símptomes de malaltia cardiovascular després d'uns anys, com dolor de pit (a una edat primerenca), atacs al cor (a una edat primerenca) rampes als panxells al caminar, nafres als dits dels peus que no es curen o debilitat en les extremitats

Els canvis en l'estil de vida són la clau per controlar la hiperlipoïdèmia a la casa, fins i tot en la d'origen genètic. Portar una dieta saludable, evitar els greixos saturats que es troben principalment a les carns vermelles, el greix animal, els aliments precuinats o els productes lactis sencers, així com les grasses trans que es troben als aliments fregits i processats.

En canvi, cal augmentar el consum d'àcids grassos omega 3, que tenen molts beneficis per les artèries i el cor. Cal perdre pes si es té obesitat, fer 40 minuts d'exercici moderat a vigorós tres o quatre vegades per setmana i deixar de fumar, perquè aquest hàbit redueix els nivells de colesterol bo i augmenta els triglicèrids.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat