Encara que la ciència continua recomanant seguir una dieta saludable per comptar amb una bona salut cardiovascular, ara l'Associació Nord-Americana del Cor (AHA) ha informat a través d'un article científic publicat a la revista Circulation, que no troba cap relació entre el colesterol dels aliments i el risc cardiovascular.

De fet, tant en les recents recomanacions de l'AHA, com des del Col·legi Americà de Cardiologia i en les 'Directrius dietètiques per als nord-americans 2015-2020', ja no s'esmenta explícitament un objectiu a arribar quant al colesterol dietètic.
Plat combinat

Es pot assenyalar que no s'han de confondre el colesterol dietètic i el colesterol sèric. El primer fa referència al colesterol que es troba als aliments, mentre que el segon, té a veure amb el colesterol que tenim les persones a la sang.

Fins ara, la medicina aconsellava limitar el colesterol en la dieta a no pas més de 300 mil·ligrams diaris. Però segons la metaanàlisi que ha servit de base per a la investigació de l'AHA, els estudis i assajos disponibles no han estat capaços de vincular de manera concloent una relació entre el colesterol dietètic i els nivells sanguinis més alts de colesterol LDL, més conegut popularment com a colesterol dolent.

Segons manifesten des de l'AHA, els resultats observacionals generalment no recolzaven una possible relació entre el colesterol dietètic i el risc de malalties cardiovasculars. I en aquells en els quals apareixia una certa associació, les dades s'atenuaven després quan s'ajustaven altres factors dietètics com la fibra o els greixos saturats. Amb el que es dedueix que la fiabilitat de molts dels estudis es veuen compromesos per problemes d'índole metodològica.

Una de les línies vermelles que hi ha hagut en l'entorn de la medicina i la dieta durant molts anys ha estat la del consum lliure d'ous. Als Estats Units, el consum d'ou representa una quarta part de la ingesta de colesterol en la dieta, i un ou gran conté aproximadament 185 mg de colesterol, més de la meitat del límit diari recomanat fins ara.

El problema és que els estudis al respecte de la relació entre la ingesta d'ous i el risc cardiovascular han llançat resultats molt dispars segons el subtipus de malaltia cardiovascular estudiada. Així, la nova investigació de l'AHA conclou que "tant per al colesterol en la dieta com per al consum d'ou, la literatura publicada generalment no recolza associacions estadísticament significatives amb el risc d'ECV".

En l'estudi realitzat per l'AHA, es van dur a terme 17 assajos controlats aleatoris en els quals es va trobar una relació entre el colesterol de la dieta i els nivells alt en sang de LDL, però només en aquells casos en els quals la ingesta d'aliments rics en colesterol es va donar en nivells molt més alts de l'habitual; l'equivalent a una dieta que contingués entre 3 i 7 ous diaris regularment. Així mateix, es pot assenyalar que aquests assajos van comptar amb una mida de mostra petita.
Ous

El que sí que deixen clar els investigadors és que és preferible dur a terme una dieta saludable per al cor en general, en lloc de posar-se límits numèrics respecte al colesterol en la dieta.

A més, assenyalen com a aliments a evitar els que compten amb un alt contingut en greixos saturats, cada vegada més presents en les dietes d'Occident. Aliments que sí que estan fortament relacionats amb un risc més important de pujar els nivells de colesterol dolent. I finalment, destaquen com a patrons dietètics saludables per al cor a dues dietes: la Mediterránea i la DASH, que estan demostrades com a efectives contra els problemes de colesterol.