Tots aquells que han augmentat de pes aquest any han de saber una cosa: no estan sols. Encara fan falta més estudis per concretar xifres, però les primeres investigacions que s'estan realitzant mostren que es tracta d'un bon percentatge de la població.

Al Regne Unit s'acaba de donar a conèixer una enquesta que mostra que més de la meitat de les persones ha tingut dificultats per controlar el seu pes durant el confinament que va tenir lloc en els moments més difícils de la pandèmia per coronavirus. Si ja per si mateix mantenir un pes saludable és una qüestió complicada per a moltes persones en temps normals, encara és sent més difícil en aquest moment tan complex.

L'enquesta de la investigació, realitzada a més de 800 adults al Regne Unit entre el 9 d'abril i el 16 de maig de 2020 i presentada en el Congrés Europeu i Internacional sobre Obesitat que ha tingut lloc a començaments de setembre, conclou que més del 63 per cent dels enquestats han trobat molt difícil o una mica difícil controlar el seu pes durant el confinament.
Dona mesurant la seva cintura

Controlar el pes ha estat més difícil durant la pandèmia. Foto: L.A

Els investigadors han informat que aquesta dificultat es deu a quatre raons principalment: dificultat per trobar aliments saludables a les botigues, més quantitat de refrigeris a causa de l'avorriment que ha produït ser a casa sense poder fer res, menjar en resposta a nivells més alts d'estrès i ansietat, i menys possibilitat per fer exercici. Els resultats d'estudi van d'acord amb el que els metges han estat observant en les seves consultes, asseguren els especialistes participants en el Congrés.

L'obesitat és un problema de primer ordre per a la salut pública. Augmenta el risc de patir patologies com la diabetis tipus 2, vessaments cerebrals, malalties cardíaques, hipertensió i altres problemes de salut. Però durant la pandèmia, l'obesitat és una preocupació encara major, ja que és una de les afeccions subjacents que poden posar-lo en més risc de desenvolupar un cas més greu de COVID-19. Per això els metges han demanat un especial esforç per informar de les conseqüències de l'obesitat i de la necessitat d'adoptar hàbits de vida saludables.
Home en el sofá

Durant la pandèmia teníem més estones mortes i menys possibilitats de fer exercici. Foto: L.A

El problema és que la pandèmia està dificultant el manteniment d'hàbits saludables, tal com reconeixen els experts. Per això el més aconsellable és establir-se un pla per dur a terme una sèrie de rutines cada dia a les mateixes hores i intentar ser fidel a aquestes. Tampoc no s'ha de fer gaire acarnissament amb un mateix a causa de l'augment de pes, ni culpar-se i jutjar-se en excés, perquè hem viscut una situació extraordinària que ha afectat d'una manera a una altra a la major part de la població.

Per això, el millor és viure'l com un aprenentatge i analitzar quins són els hàbits perduts durant el confinament i com es poden tornar a recuperar. Durant el Congrés es va recomanar començar el dia amb una caminada i si s'ha perdut el costum d'anar a un gimnàs, establir un pla d'exercicis de força i aeròbics, que s'han d'augmentar progressivament.