La dopamina és un neurotransmissor que té un paper fonamental en les nostres vides. Entre les seves funcions destaca la de l'augment de la freqüència i pressió cardíaca, la regulació de l'activitat d'articulacions i músculs, el son, l'increment de l'atenció, la memòria, l'humor o la solució de problemes.

A més, també regula la motivació, el plaer, el desig i l'aprenentatge per condicionament. És a dir, el circuit de la recompensa. Si els nivells de dopamina són baixos es produeix una menor motivació i entusiasme. És el sistema nerviós el que s'encarrega d'equilibrar els nivells d'aquesta hormona en el nostre organisme, però de forma natural es pot ajudar a incrementar-los mitjançant els següents consells.

Fer exercici i practicar la meditació o altres formes de relaxació

Els estudis que s'han fet fins ara mostren una relació entre l'exercici físic i l'augment dels nivells de dopamina. El mateix passa amb la meditació i la relaxació. Després d'una hora de pràctica, s'han trobat evidències del benefici de la meditació, així com amb la realització de ioga durant un temps continuat.

Menjar proteïnes i determinats aliments que incrementen els seus nivells

La civada, la xocolata negra, els pebrots, els cigrons, el salmó... tots són aliments que han demostrat eficàcia a l'hora d'incrementar els nivells de dopamina en el nostre organisme.

Prendre el sol amb precaució

La falta de llum solar afecta el nostre estat d'ànim i redueix l'activitat dels neurotransmissors. Per això és convenient prendre entre 15 i 20 minuts al dia el sol a primeres hores del dia o a últimes de la tarda, per evitar així el mal que pot causar a la nostra pell.

platja

Escoltar música

Hi ha estudis que demostren a través d'imatges cerebrals que escoltar música estimula l'alliberament de dopamina al cervell. D'allà també la seva acció beneficiosa per a persones que pateixen la malaltia de Parkinson, ja que ajuda a millorar el seu control de la motricitat fina. Pel que sembla, són les melodies instrumentals les que fan un efecte més important segons la ciència.

Millorar la salut del teu intestí

L'intestí i el cervell tenen una relació molt estreta, per això al primer se'l coneix com el segon cervell, ja que conté una gran quantitat de cèl·lules nervioses que tenen a veure amb la funció dels neurotransmissors, inclosa la dopamina. Portar una alimentació saludable i prendre algun suplement probiòtic sota prescripció mèdica pot ser una bona opció.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat