La variant brasilera ha arribat a Catalunya. Salut ha anunciat aquest dimecres que s'han detectat dos casos de la variant brasilera del coronavirus. Segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es tractaria d'un clúster familiar i d'una seqüenciació parcial. Ara per ara, se sap que és una variant que causa més infecció, tot i que no sembla que causi més gravetat de malaltia. 

 

La detecció d'aquests dos casos arriba en un moment on la variant britànica té una incidència en tot Catalunya del 32% o 33%, tenint en compte que en alguns territoris hi ha poques mostres o que són petits. Argimon va explicar fa unes setmanes que creien que la variant britànica seria la que predominaria al mes de març, però amb les dades sobre la taula, ha comentat que podria ser abans: "Tiràvem cap a la meitat, però segurament passarà abans".

progresion variante britanica captura salut

Variant de Wuhan (blau) vs. variant britànica (vermell) / Captura Salut

Pel que fa a la variant sud-africana, s'han detectat dos casos nous.

Argimon ha deixat la porta oberta per a les reinfeccions. Haver passat el virus no vol dir que una persona no es pugui reinfectar amb una nova variant. 

Situació epidemiològica 

"Anem baixant i sembla que la corba s'aplana", ha detallat Argimon. D'aquesta manera, ha constatat que fa dos o tres dies que la corba baixa de manera encara més lenta i s'aplana. "Només hem baixat un 0,9%" l'últim dia. Una altra cosa que preocupa és que tampoc es mou la taxa d'antígens ràpids. "Hem d'estar atents per veure si aquesta tendència es consolida". Argimon ha dit que una de les conseqüències de baixar tan a poc a poc podria l'aparició de les noves variants.

El problema, però, rau en els ingressos. Tal com ha dit el secretari de Salut Pública, en una roda de premsa per parlar de la campanya de vacunació, la segona onada i la tercera onada han tingut diferències significatives. "La segona onada la vam començar amb 140 malalts a l'UCI. Quan comencem la tercera onada ens trobem amb 320 malalts. Gairebé 200 més". Tot i que el nivell d'infecció de la tercera onada no va ser tan ràpid com el de la segona, hi ha hagut un nombre alt d'ingressos. 

Concretament, les UCI estan avui amb 612 malalts. És precisament per aquest motiu que preocupa a les autoritats sanitàries l'arribada d'una possible quarta onada. 

 

Imatge principal: mostres de test per a la detecció del coronavirus / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat