Espanya ha prorrogat aquest divendres fins al proper 30 d'abril la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats Schengen per raons d'ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

Així ho recull l'ordre publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i que allarga les restriccions que finalitzaven aquest 31 de març. L'anterior pròrroga va ser autoritzada el passat 26 de febrer, quan el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va prorrogar les mesures un mes més.

Pla general de passatgers fent cua per accedir a la T1 de l'Aeroport del Prat acn

Turistes a l'aeroport de Barcelona / ACN

Tanmateix, l'ordre per la qual s'estableixen criteris per a la restricció temporal de l'accés per via terrestre a l'espai Schengen a través del punt de control de persones amb el territori de Gibraltar per raons de salut pública queda sense efectes a partir de les 18:00 hores del 30 de març.

Aquesta decisió arriba uns dies després que el Govern d'Espanya decidís no prorrogar la limitació dels vols directes i vaixells de passatge entre el Regne Unit i els aeroports i ports espanyols.

PCR per als cotxes que venen de França

A més d'allargar aquestes restriccions, el govern espanyol ha decidit que les persones procedents de zones de risc de França que arribin a Espanya via terrestre, a través de passos com La Jonquera (Girona), hauran de disposar d'una PCR o una altra prova diagnòstica per a coronavirus, amb resultat negatiu i realitzada en les setanta-dues hores prèvies a l'entrada, com ja s'exigeix als que arriben en vaixell o avió.

Queden exclosos de l'obligació de presentar aquesta prova els menors de sis anys, els camioners a l'exercici de la seva activitat professional, els treballadors transfronterers i els residents en zones frontereres, en un radi de 30 quilòmetres al voltant del seu lloc de residència.

Així es recull en una ordre del Ministeri de Sanitat, que es va publicar aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que qualifica la mesura d'"urgent i necessària" davant de la situació epidemiològica.

A més, justifica que és "proporcional", ja que és "plenament adequada per assolir la finalitat perseguida, que és precisament evitar la transmissió del coronavirus i les seves esmentades variants al nostre país".

Aquesta nova exigència arriba en mig de la polèmica per les festes il·legals i el denominat "turisme de borratxera", que té el focus posat en els turistes francesos ja que, segons fonts policials, els joves d'aquesta nacionalitat són els estrangers que participen més en festes il·legals.

 

Foto principal: Un avió de la companyia Air Europa / Europa Press