El 40% dels contagis per coronavirus es produeixen a la Comunitat de Madrid i lidera les pitjors xifres de tot l'Estat espanyol. A tall d'exemple, en les darreres 24 hores, el ministeri de Sanitat ha notificat 202 positius nous a Catalunya i a Madrid 1.345. Malgrat tot, és la comunitat autònoma amb les restriccions més laxes: toc de queda a les 23h, restauració oberta a les nits i festes descontrolades que, més enllà de les celebrades de forma il·legal en domicilis particulars, ja ocupen els principals carrers de la ciutat sense cap mena de control.

Festes sense mascareta

La darrera nit ha estat esperpèntica. Más Madrid, l'oposició a la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha denunciat la situació que s'està vivint. A través de vídeos i fotografies publicats a les xarxes es pot veure un turisme, principalment francès, de borratxera, cridant, sense mascareta ni cap mesura de distància de seguretat i generant una contaminació acústica als veïns que no té aturador. Al carrer Espoz y Mina, al costat de la Puerta del Sol, s'han reproduït imatges que semblen viscudes abans de la pandèmia.

Captura imatge TUIT 1

Captura Imatge Madrid TUIT 2

Captures d'imatges de vídeos penjats per usuaris a twitter aquesta passada nit

En paral·lel, les enquestes afavoreixen Ayuso per defensar aquesta política sanitària carregada de contradiccions: assegura que el turisme rebut ve motivat, principalment, pels museus mentre que la realitat demostra que la seva raó principal és la festa. Això ja ha comportat reforçar noves mesures com demanar una PCR als francesos que arribin a l'Estat per carretera i puguin acreditar-se 72 hores abans. França, juntament amb Polònia, és un dels països europeus a la cua en l'evolució favorable contra la Covid-19.

Ayuso continua promovent "la llibertat"

La presidenta en funcions madrilenya se'n desentén i continua promocionant el seu model. Dues frases que s'ha fet seves en les últimes hores a través d'un vídeo són: "Madrid és llibertat" i "Estem més vius que mai". Acompanya els lemes amb imatges de restauradors cuinant plats típics de la capital com els potajes, xurros i porres, els entrepans de calamars, ous ferrats, seitons i tot acompanyat de cerveses i vins en primer pla.

Vídeo promocional d'Isabel Díaz Ayuso / Font: @IdiazAyuso

Madrid té la incidència acumulada més alta en aquests moments, 241,12. A més, el nombre de llits d'UCI per Covid-19 és també el major, un 34% amb 418 pacients ingressats i aquesta setmana han mort 43 persones que se sumen als 14.496. Després de Madrid, Catalunya la segueix en xifres absolutes però encara marcant les distàncies: suma 13.120 morts i en la darrera setmana se n'han registrat 16. A més, la incidència de les darreres dues setmanes a Catalunya no és de les més altes de tot l'Estat i se situa en 184, per darrere, per exemple, de Navarra.

La ironia de Rufián

Les crítiques cap a Ayuso arriben des de l'oposició del parlament madrileny però també des de fora. El diputat d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha ironitzat a través de twitter entre dues imatges, la d'aquesta passada nit a un carrer de Madrid amb la d'un quadre de referència: "Aquí un grup de francesos de turisme cultural recreant 'La llibertat guiant el poble' d'Eugène Delacroix als carrers de Madrid".

Gabriel Rufian Madrid Ayuso TUIT

Tuit de Gabriel Rufián, ERC

Ayuso s'oposa a les restriccions per Setmana Santa que planteja Sanitat perquè els sopars es traslladarien a les cases. Segons la seva opinió, l'aplicació d'aquesta mesura, rebutjada pels governs autonòmics que no obren les restriccions com la líder popular, ha pronosticat que "gairebé segur que el virus puja". I ha afegit: "No som amics de les ocurrències quan les coses estan funcionant bé", ha subratllat la dirigent d'el PP que exigeix al ministeri de Carolina Darias que prengui decisions amb "informes estrictament sanitaris".