Malgrat com d'injuriada està la televisió com a element de lleure per als nens, hi ha aspectes dins de la seva programació que són bons per a la seva educació. Per exemple, els programes que ofereixen receptes amb aliments saludables poden ser molt útils perquè els nens descobreixin els beneficis de dur a terme una dieta equilibrada i estableixin les bases per a una correcta alimentació en la vida adulta.

Així ha quedat de manifest en un estudi publicat en el Journal of Nutrition Education and Behavior, en el qual es va realitzar un experiment amb nens, a qui se'ls va posar un programa de cuina orientat a menjar de forma saludable.

L'estudi

Els investigadors van demanar a 125 nens de 10 a 12 anys, procedents de cinc escoles dels Països Baixos, que veiessin 10 minuts d'un programa de cuina de la televisió pública neerlandesa dissenyat per a nens, i després els van oferir un berenar com a recompensa per participar.

Niño pizza

Doncs bé, els menors que van veure el programa saludable tenien moltes més probabilitats de triar una de les opcions de productes saludables (una poma o uns trossos de cogombre) que de les poc saludables: patates fregides o un grapat de galetes salades. Els experts asseguren que "els resultats d'aquest estudi indiquen que els programes de cuina poden ser una eina prometedora per promoure canvis positius en les preferències, actituds i comportaments relacionats amb els aliments dels nens".

Una bona alimentació és bàsica en la vida d'un nen. En primer lloc, per la seva salut, ja que l'obesitat infantil és un problema de primer ordre a tot el món occidental i repercutirà en la seva vida adulta de forma dramàtica. I, en segon lloc, perquè si en la infantesa s'estableixen les bases d'una correcta alimentació, és molt més fàcil que d'adult segueixi pel mateix camí.

Davant de l'allau de publicitat de productes poc saludables i la disposició dels mateixos al supermercat, ja se sap que algunes estratègies poden afavorir els bons hàbits. Per exemple, deixar que els nens i adolescents participin en l'elaboració dels menús, ja que diversos estudis han demostrat que tenen més probabilitats de menjar aliments rics en nutrients, incloses fruites i verdures.

Una altra bona idea que es pot realitzar en l'escola és posar en marxa un hort que els ajudi a conèixer tots els tipus d'aliments saludables que existeixen. Però sent realistes, de vegades no és fàcil. La dependència moderna dels aliments preparats i la falta de temps dels pares són els principals obstacles.

Cuinant

Una altra curiositat de l'estudi és l'efecte que l'exposició a opcions més saludables té en els nens està fortament influït pels trets de personalitat. Per exemple, els nens a qui no els agraden els aliments nous tenen menys probabilitats de mostrar un desig més gran cap a opcions més saludables després de veure un programa de televisió de cuina sana, que un nen que es diverteix provant aliments nous. Tot i així, un no s'ha de desesperar perquè, a mesura que creixen, comencen a sentir-se més responsables dels seus hàbits alimentaris i poden recórrer a la informació que van aprendre quan eren nens. Per això els investigadors creuenque veure programes amb opcions més saludables pot tenir un impacte positiu en el comportament dels nens, fins i tot si es retarda per l'edat.