La perimenopausa és el temps de transició abans de la retirada de la menstruació i són moltes les dones que perceben que a partir de la seva arribada tenen problemes de memòria. El cert és que té una explicació científica i té a veure amb els estrògens. A mesura que passen els anys, els ovaris van disminuint la seva activitat, produeixen menys ovaris fins que finalment deixen de fer-ho. La conseqüència és que disminueixen els nivells d'estrogen, perquè l'hormona ja no és necessària per a la reproducció.

Aquest procés no passa de sobte. Durant la perimenopausa, els nivells d'estrogen pugen i baixen, per la qual cosa moltes dones experimenten símptomes associats amb la transició a la menopausa. Per això, experimenten fogots o suors nocturnes, tot i que encara no se'ls ha retirat la regla per complet. Un altre símptoma és el trastorn en el son, els canvis d'humor i la depressió. I, a això s'uneixen els problemes de memòria temporals.

Pot ser difícil mesurar la pèrdua lleu de memòria perquè la investigació depèn en gran manera de les percepcions de les dones que l'han experimentat. A més, la memòria es deteriora amb l'edat, per la qual cosa pot ser difícil determinar si és causada per la menopausa. Tot i així, els estudis sobre l'efecte de l'estrogen en la memòria venen a reforçar la idea que l'esgotament de l'estrogen durant la perimenopausa causa pèrdua de memòria i que la memòria millora després de la menopausa. Les investigacions semblen concloure que els canvis hormonals durant la perimenopausa sovint causen una disminució de la memòria verbal i que aquests efectes estan separats dels efectes naturals de l'envelliment.

Dona en els seus 40

Aquest estudi realitzat a la Universitat UCLA es confirmen, per exemple, els problemes d'aprenentatge que tenen algunes dones en aquest període de temps. Tanmateix, després de la menopausa, les dones van tornar a presentar els nivells d'aprenentatge que van demostrar abans de la perimenopausa. I aquesta revisió publicada en el Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology també va identificar una reducció de la memòria i les habilitats de pensament en les dones durant la perimenopausa i la menopausa, especialment en qüestions relacionades amb l'oblit i la concentració.

Els estudis semblen apuntar que l'estrogen pot ajudar els sistemes de neurotransmissors que envien senyals en les àrees del cervell involucrades en la memòria i el processament de la informació. Molts investigadors també pensen que l'estrogen promou el creixement i la supervivència de les neurones, les cèl·lules que envien impulsos elèctrics. Aquests impulsos serveixen com a missatges que són crucials perquè el cervell i el sistema nerviós funcionin correctament. Per aquesta raó, la reducció dels seus nivells durant aquesta època de la vida, pot afectar negativament la funció cognitiva.