Cada cop hi ha més països que mostren interès per adquirir la vacuna russa contra la Covid-19, la Sputnik V, la qual encara està sent investigada per l'Agència Europea del Medicament (EMA). Tanmateix, avui s'ha registrat un problema amb una partida d'aquest fàrmac a Eslovàquia. 

Segons ha explicat Reuters, el Fons d'Inversió Directa de Rússia (RDIF), responsable de comercialitzar la vacuna a l'estranger, ha revelat que Eslovàquia haurà de retornar les dosis rebudes de Rússia per unes presumptes infraccions del contracte, després que l’agència eslovaca de medicaments plantegés problemes amb el tret.

Eslovàquia recomana no utilitzar el fàrmac

El conflicte s'ha originat arran d'una denúncia de l'agència eslovaca de medicaments on assegurava que els trets que havia rebut eren diferents dels revisats per l'EMA i la revista mèdica The Lancet. 

La presidenta de la comissió parlamentària de Salut d'Eslovàquia, Janka bitto Ciganikova, ha anunciat davant el diari eslovac Dennik N que "a causa de la nostra incapacitat per obtenir dades suficients de Sputnik V, no hi ha més remei que tornar a sol·licitar proves que la vacuna és segura i eficaç".  

És més, Ciganikova ha advertit que aquest problema podria haver-se evitat "si haguéssim avaluat la Sputnik V abans d'importar les dosis".

Els russos demanen el retorn dels trets

Per la seva banda, l'RDIF, responsable de comercialitzar la vacuna a l'estranger, ha explicat al compte oficial de Twitter de la vacuna que els informes dels eslovacs "són falsos" i que "desafortunadament, també esperem notícies falses i provocacions addicionals dels enemics de Sputnik V a Eslovàquia, que intenten soscavar la vacuna".

TUIT Sputnik conflicto con Eslovaquia

@sputnikvaccine

 

Així mateix, ha informat que ha emès una carta sol·licitant la devolució de les dosis i ha sol·licitat l'enviament d'un lot a un laboratori especialment certificat per tal de realitzar uns nous controls. 

Ayuso estudia la vacuna russa 

Mentrestant, a Espanya, la Comunitat de Madrid ha estudiat aquesta mateixa vacuna per immunitzar la seva població.  Segons va avançar aquest dimarts el diari ABC, l'executiu d'Isabel Díaz Aysuo s'ha reunit fins a tres vegades amb els equips negociadors i productius russos. El conseller de Sanitat madrileny ha admès els contactes i ha assegurat que es tracta d'"explorar el mercat internacional per tenir obertes totes les possibilitats". 

Madrid defensa que es va reunir amb la companyia russa amb una actitud d'"escolta activa", però que va deixar clar que tota decisió dependria i estaria sota les decisions de l'Agència Europea el Medicament, qui aprova les vacunes en territori europeu i en aquests mooments està estudiant el vaccí. Tanmateix, la Comunitat ha admès que no s'ha parlat amb cap altra farmacèutica que no sigui la de Sputnik.

 

Imatge principal, dosis de la vacuna Sputnik / EFE