La Comunitat de Madrid ha estudiat la vacuna russa contra el coronavirus d'Sputnik V per immunitzar  la seva població. Segons ha avançat aquest dimarts el diari ABC, l'executiu d'Isabel Díaz Aysuo s'ha reunit fins a tres vegades amb els equips negociadors i productius russos. El conseller de Sanitat madrileny ha admès els contactes i ha assegurat que es tracta d'"explorar el mercat internacional per tenir obertes totes les possibilitats". 

Madrid defensa que es va reunir amb la companyia russa amb una actitud d'"escolta activa", però que va deixar clar que tota decisió dependria i estaria sota les decisions de l'Agència Europea el Medicament, qui aprova les vacunes en territori europeu i en aquests mooments està estudiant el vaccí. Tanmateix, la Comunitat ha admès que no s'ha parlat amb cap altra farmacèutica que no sigui la d'Sputnik.

En la trobada van ser presents el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz-Escudero, el viceconseller Antonio Zapatero, el cap de gabinet del primer i un director general del departament autonòmic, segons revela l'ABC. Per l'altra part, Pedro Mouriño, cònsol honorari de Rússia a Vigo i CEO de IberAtlantic, l'empresa de Vigo associada al Fons Rus d'Inversions Directes, que té encomanada la missió de buscar vies de negoci per als interessos russos en l'estat espanyol. De fet, aquesta mateixa empresa seria la que podria produir els fàrmacs a Espanya.

Per la seva part, l'empresa russa ha garantit que quan la seva vacuna sigui aprovada a Europa, Madrid tindrà subministrament en la data desitjada. Segons fonts de la conselleria de Sanitat madrilenya, aquests contactes van en la direcció de l'estratègia de Díaz Ayuso, que s'ha proposat  vacunar el 100% de la població al setembre, davant les previsions del govern espanyol, que calculen tenir el 70% de ciutadans immunitzats per aquesta data.

La vacuna russa

La vacuna russa Sputnik V, que ara està estudiant l'EMA, podria tenir una eficàcia del 91,6% contra el coronavirus. Així ho demostra una anàlisi provisional de dades de l'assaig en fase III de la vacuna que s'ha publicat a la revista The Lancet i que es basa en dades de gairebé 20.000 participants, dels quals tres quartes parts van rebre la vacuna i una quarta part, placebo.

coronavirus vacuna sputnik v efe

Imatge: EFE

A més, una dada rellevant d'aquest estudi és que podria demostrar la seva fiabilitat també en majors de 60 anys. De fet, l'assaig incloïa 2.144 participants majors de 60 anys i l'eficàcia de la vacuna va ser del 91,8% en aquest grup. Va ser ben tolerada i les dades de seguretat de 1.369 dels adults van revelar que els efectes adversos més comuns eren símptomes gripals i la reacció local.

Imatge principal: La vacuna russa d'Sputnik / EFE