Primers resultats positius d'una possible vacuna per al coronavirus. L'empresa alemanya BioNTech i el laboratori dels EUA Pfizer han anunciat aquest dimecres resultats preliminars positius del seu projecte de vacuna contra el coronavirus. La vacuna experimental BNT162b1, que s'ha provat en 45 participants, "és capaç de generar una resposta d'anticossos neutralitzants en humans a nivells més alts o iguals als observats en sèrums convalescents i ho fa en dosis relativament baixes", explicava el director executiu de BioNTech, Ugur Sahin, en un comunicat conjunt del qual es feia ressò l'agència AFP. 

El sèrum o el plasma convalescent s'extreu de la sang de persones que han estat infectades per coronavirus i que s'han recuperat. Les dades preliminars corresponen a un assaig dut a terme als EUA. L'objectiu era verificar, de moment, que la vacuna no fos tòxica i desencadenés una resposta del sistema immunitari per preparar el cos per resistir el virus.

Participants de 18 a 55 anys

A l'estudi hi han participat 45 persones de 18 a 55 anys, la majoria de les quals han rebut dues dosis amb 21 dies de diferència, o bé de la vacuna o un placebo. Un gran nombre de participants va tenir febre després de la segona dosi, segons l'estudi publicat a medrxiv.org. La tecnologia d'aquesta vacuna es basa en l'ARN missatger, un codi genètic que s'insereix a les cèl·lules humanes perquè produeixin anticossos específics per al coronavirus. 

termòmetre unsplash

Termòmetre / Unsplash

Ara per ara, segons la revista Newsweek hi ha 23 projectes que haurien començat assajos. Diversos d'ells, ja haurien passat a la segona i fins i tot la tercera fase, que consisteix a provar la vacuna a milers o desenes de milers de voluntaris per saber si funciona o no.

Les fases i el temps per desenvolupar una vacuna

Segons explicava la mateixa CNN fa unes setmanes, els experts poden tardar entre 8 i 10 anys perquè han de passar una sèrie de fases efectives. Abans de provar-ho en humans es fan proves en animals. 

Així tal com indica la cadena, una vegada es comença a provar en humans, hi ha una primera fase en què s'administra a un petit grup de participants. Amb els resultats positius, augmenta el nombre de participants en l'assaig (fase 2). En una tercera fase, si les coses van bé, també creix el nombre de persones, sobretot per comprovar els possibles efectes secundaris o estranys que se'n puguin derivar.