Des que va començar la pandèmia del coronavirus s'han donat casos de transmissió del SARS-CoV-2 de mares a nounats, molt pocs i la majoria es creu que per contacte ambiental. Ara, un equip de científics documenta una possible infecció d'una mare jove al seu nadó a través de la placenta.

Els resultats es publiquen a la revista Nature Communications, en un article que firmen investigadors de l'hospital Antoine Béclère de Clamart, França, els qui afirmen que malgrat aquests primers resultats són necessaris més estudis per confirmar-los.

Els investigadors, liderats per Daniele De Luca, assenyalen que estudis anteriors havien suggerit que pot produir-se una transmissió perinatal (el període immediatament anterior i posterior al naixement) del SARS-CoV-2, però no està clar si té lloc a través de la placenta, per via cervical o com a resultat d'una exposició ambiental.

La transmissió transplacentària del coronavirus és possible

Els autors descriuen que una dona embarassada de 23 anys va ser admesa a l'hospital amb febre i tos severa i les diferents proves van confirmar la presència de gens relacionats amb el SARS-CoV-2 (la mare es va infectar en l'últim trimestre d'embaràs).

Una hora després del part per cesària les proves realitzades al nadó, i de nou 3 i 18 dies després, també van donar positiu en els mateixos gens que la mare relacionats amb el coronavirus; la sang del nounat i el rentat broncoalveolar també van ser positius.

Els autors van observar que el nadó presentava símptomes neurològics associats amb la infecció pel coranovirus que causa la Covid-19, de similars als reportats en pacients adults. Les anàlisis de neuroimatge van indicar una lesió a la substància blanca, que els autors especulen que pot ser causada per una inflamació vascular induïda per la infecció del SARS-CoV-2.

No es van trobar altres infeccions virals o bacterianes i es van excloure tots els altres trastorns neonatals potencialment causants d'aquests símptomes clínics. Els investigadors confirmen que tant la mare com el nen es van recuperar de la infecció i posteriorment van anar daus d'alta de l'hospital.

De Luca i el seu equip també van mesurar càrregues virals més altes a la placenta que al líquid amniòtic i la sang materna, la qual cosa suggereix que el SARS-CoV-2 podria replicar-se activament a les cèl·lules de la placenta i causar virèmia neonatal. Això és coherent amb els nivells d'inflamació observats en un examen histològic de la placenta, apunten els autors.

En confirmar la presència del SARS-CoV-2 en el teixit de la placenta i a la sang materna i neonatal, els científics arriben a la conclusió que la transmissió de la mare al nadó es va produir molt probablement a través de la placenta. No obstant això, asseveren els responsables d'aquest estudi, es necessitaran més investigacions per confirmar aquests resultats