El col·legi Pureza de María de Sant Cugat del Vallès té 347 persones confinades entre alumnes i professors a causa d'un brot de covid-19, segons dades del Departament d'Educació. Hi ha 339 alumnes en quarantena i 8 docents, però no hi ha cap grup confinat. En els darrers 10 dies hi ha hagut 41 positius, 38 dels quals alumnes i 3 professors. L'evolució ha estat molt ràpida. A tall d'exemple, diumenge només eren sis els grups aïllats. El brot és el més nombrós que hi ha en aquests moments al municipi i a la comarca. Els grups confinats mantenen les classes de manera telemàtica, segons ha explicat el centre.

El cas de Sant Cugat és excepcional. Educació ha informat que en aquests moments hi ha 16 grups confinats a Catalunya, el 0,02% dels prop de 72.000 totals. Hi ha 5.052 persones confinades (+744): 4.871 alumnes (+716), 180 docents i personal d'administració i serveis (+28) i un de personal extern (ídem). Així doncs, en aquests moments ja s'han registrat 907 positius en els darrers 10 dies i ja se n'acumulen 8.318 (+135), entre alumnes, docents, PAS o personal extern. No hi ha cap centre tancat completament però onze tenen algun grup confinat (+3), el 0,22% dels 5.108 del sistema escolar.

El protocol

La mateixa escola té especificat el seu pla d'actuació al portal web i continua fent proves. Així doncs, els contactes estrets amb pauta completa de vacunació, i també els que hagin tingut una infecció per coronavirus confirmada en els 180 dies previs a l’últim contacte amb el cas, no han de fer quarantena; la resta d’integrants sí que n’han de fer. Si un contacte estret té un resultat positiu, independentment del seu estat vacunal, passa a ser considerat cas, s’inicia l’estudi dels seus contactes estrets, que s’han de fer TAR a farmàcies per als contactes estrets escolars vacunats i PCR en punt centralitzat per als contactes estrets no vacunats, i ha de fer aïllament.

Si un contacte estret amb pauta de vacunació completa i que ha passat la covid-19 en els darrers 6 mesos no s’ha fet el TAR en un termini de 72 hores, ha de fer la quarantena. També recorden que els alumnes han de ser a casa durant tots els dies que duri la quarantena i només poden sortir-ne per anar a fer-se la prova diagnòstica corresponent al contacte estret o, en cas que els hagin aparegut símptomes, per anar a fer-se el diagnòstic i descartar, si escau, que es tracti d’un cas positiu.

Perill a les aules?

L'amenaça en altres llocs en centres educatius comença a ser una realitat. L'Estat espanyol té una taxa de vacunats superior a d'altres països veïns però cal estar atents a la tendència dels més propers. És el cas de França: els departaments on la taxa d'incidència supera els 50 casos per 100.000 habitants, es restableix l'ús de la mascareta a les escoles. Però cal insistir en la dada. D'acord amb les dades d'Our World in Data, França no arriba al 70% de població vacunada amb la pauta completa contra la Covid-19. Uns 20 punts per sota Espanya.

Fotografia de portada: imatge de la façana de l'escola confinada