La cúrcuma és una planta originària de la zona que va des del sud-est asiàtic fins a la Polinèsia i Micronèsia i que es conrea pels seus rizomes, dels quals s'extreu l'espècia. S'utilitza per tenyir peces de vestir i com a colorant alimentari gràcies al seu fort to groguenc. Així mateix, les seves propietats antiinflamatòries fan que se li donin usos medicinals per tractar diferents afeccions, entre les quals hi ha el càncer.

També és d'un dels ingredients del curri, un conjunt de plats originaris fonamentalment de l'Índia i que des de fa dècades s'ha fet molt popular a la resta del món.

Rizoma cúrcuma

Però ara la preocupació ha començat a estendre's arran d'un nou informe que ha analitzat com algunes empreses de Bangladesh estan afegint a la cúrcuma cromat de plom, per tal que l'espècia tingui un to més groc.

El cromat de plom, també conegut com a groc de crom, és un compost químic que s'utilitza habitualment com a component a les pintures, els colorants per a plàstics i les tintes per a impressora per dotar-los de l'esmentada tonalitat groga.

El cromat de plom sol presentar-se com una pols cristal·lina i està compost per dos metalls com són el plom i el crom. Es tracta d'un compost químic que pot resultar des de tòxic fins a verinós quan és ingerit o inhalat pels éssers humans.

La ciència ha demostrat en nombroses ocasions que el cromat de plom pot resultar perillós independentment de la quantitat que es tracti, ja que pot causar problemes cognitius, que poden arribar a ser greus, per la contaminació de la sang humana pel metall pesant.

No és la primera vegada que algunes investigacions prèvies han identificat la presència de plom en la cúrcuma, però en aquesta ocasió ha estat un equip de científics de l'Institut per al Medi Ambient de Stanford Woods als EUA el que ha volgut fer una avaluació de fins on arriba l'adulteració de la cúrcuma amb el groc de crom.

La investigació

L'estudi de l'institut californià s'ha publicat a la revista Environmental Science & Technology, i en el mateix es detalla com l'addició del cromat de plom a la cúrcuma és la responsable de la presència del metall pesant a la sang de les persones estudiades. Per poder analitzar les mostres, els investigadors van visitar alguns dels principals productors de cúrcuma de Bangladesh per poder revisar la traçabilitat de la producció i investigar més de 150 treballadors. Així mateix, van prendre mostres del producte en diferents mercats locals.

Pot cúrcuma

Una vegada analitzades les mostres, van detectar que a set dels nou principals districtes productors de cúrcuma des del 2% al 10% de les espècies contenien cromat de plom. Una pràctica que aconsegueix dos resultats buscats. D'una banda, donar un color més groc i cridaner de la cúrcuma, i, per un altre, incrementar el benefici del preu de venda.

Encara que l'estudi només ha tingut lloc a Bangladesh, la preocupació resideix que des d'aquell país s'exporta aquesta espècia a tot el món, sense que el sistema de controls periòdics de seguretat alimentària estigui posant el focus en la contaminació de la cúrcuma mitjançant el cromat de plom.