Tal com recorda l'Organització Mundial de la Salut, la taxa d'obesitat a tot el món gairebé s'ha triplicat des de 1975. De la mateixa manera, s'ha produït un gran creixement en les vendes de suplements dietètics, fonamentalment herbales, per aprimar-se. El problema és que molts d'ells no compten amb un gran suport científic, malgrat que són consumits d'una banda important de la població.

Un equip d'investigadors de la Universitat de Sydney (USYD) a Austràlia han presentat la primera revisió global en 19 anys sobre l'eficàcia dels suplements d'aquest estil per perdre pes.

L'estudi

La investigació, que inclou 121 assajos aleatoris controlats amb placebo que van involucrar més de 10.000 participants amb sobrepès o obesitat, no va trobar evidència suficient que els suplements dietètics i d'herbes produeixin una pèrdua de pes clínicament significativa.

Segons Erica Bessell, autora principal de l'estudi, "la nostra avaluació rigorosa de la millor evidència disponible ha conclòs que no hi ha prou evidència per recomanar aquests suplements per baixar de pes. Encara que la majoria dels suplements semblen segurs per al consum a curt termini, no proporcionaran una pèrdua de pes clínicament significativa".

Els suplements se solen presentar en píndoles, pols i líquids que es comercialitzen amb la promesa que poden ajudar les persones a perdre pes. Els productes poden incloure plantes senceres o productes en els quals una planta és un ingredient actiu. També poden contenir aïllats de substàncies d'origen animal i vegetal, com greixos, fibra i proteïnes. A diferència dels fàrmacs no requereixen evidència clínica de la seva seguretat i efectivitat abans que surtin al mercat.

Aprimar-seNo existeix evidència científica que els suplements naturals aprimin

El primer estudi va involucrar una revisió de 54 assajos que van comparar els efectes dels suplements a base d'herbes amb els dels placebos. La investigació va involucrar 4.331 participants de 16 anys o més amb sobrepès o obesitat. Només una de les substàncies, a base de mongetes blanques, va produir un benefici estadísticament significatiu quan es va provar com a agent únic en comparació amb el placebo, tot i que encara es va quedar significativament per sota del llindar de benefici clínic.

La segona anàlisi va incloure 67 assajos aleatoris que van provar el valor de pèrdua de pes dels suplements dietètics derivats de compostos naturals, en comparació amb els placebos. En aquests estudis van participar 5.194 adults amb sobrepès o obesitat. El quitosan, el glucomannan i l'àcid linoleic junts van produir pèrdues de pes estadísticament significatives en comparació amb el placebo, però van ser massa petites per tenir importància clínica. Els fructans, d'altra banda, no van produir una pèrdua de pes estadísticament significativa.

Dues substàncies van produir resultats prometedors: la cel·lulosa modificada, que crea una sensació de sacietat, i extracte de suc de taronja sanguínia. Tanmateix, cada una es va provar en un sol assaig, la qual cosa no és prou evidència per justificar una recomanació per al seu ús.

Els experts creuen que el gran creixement en la indústria i la popularitat d'aquests productes subratlla la urgència de realitzar estudis més grans i rigorosos per tenir una garantia raonable de la seva seguretat i eficàcia per a la pèrdua de pes.