De la variant índia del coronavirus encara se'n sap ben poca cosa a banda de les xifres de rècord de noves infeccions que està deixant al país. En total, ja són més de 22,7 milions de persones que han tingut el virus des de l'inici de la pandèmia i 246.000 persones han perdut la vida. 

En aquest context, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha dit que la variant B.1.617, que es propaga amb rapidesa al país, mostra signes de ser més transmissible. Ara, però, la "preocupació" per aquesta nova variant ja és mundial. Regne Unit ja ha registrat diversos casos d'aquesta variant índia i la setmana passada, el Departament de Salut informava de, com a mínim, dos casos d'aquesta variant a Catalunya.

La cap del coronavirus de l'OMS, Maria Van Kerkhove, ha dit aquest dilluns que estaven estudiant les dades de l'Índia "amb molt, molt de compte" i que proporcionarien més detalls en l'actualització epidemiològica dels dimarts. 

@mvankerkhove oms variante india TUIT

A través de les xarxes socials, Van Kerkhove ha confirmat que la variant índia és una variant d'"interès", és a dir, al mateix grup on hi ha altres variants com per exemple la del Regne Unit (B.1.1.7), Brasil (P.1) o Sud-àfrica (B.1.351). Però també indica que està sent avaluada com a "potencial variant de preocupació".

L'Índia, que pateix un dels pitjors brots del món, ha informat aquest dilluns de prop de 370.000 noves infeccions i més de 3.700 morts. Aquesta increïble onada ha comportat molts problemes als hospitals que s'han quedat sense oxigen i ha comportat que familiars i amics busquessin oxigen a través de les xarxes socials. Els experts ja han avisat, però, que les xifres oficials de casos morts són molt més baixes que les xifres reals.

Pfizer ja ha manifestat, davant la creixent preocupació per la variant índia, que fins ara "no hi ha evidència" que la vacuna no pugui ser compatible amb les variants emergents. 

Què se'n sap d'aquesta nova variant?

Aquesta variant, denominada B.1.617, va ser descoberta a finals de març després de seqüenciar prop de 10.000 casos de coronavirus al país. Entre el 15% i el 20% de les mostres procedien de Maharashtra —estat on es concentraven el 62% dels infectats del país, la capital del qual és Bombai—, i les dues mutacions que conté s'han anomenat E484Q i L452R. Tot i que les dades disponibles sobre les variants que circulen a l'Índia no són suficients per vincular-les al ràpid creixement i a l'increment de casos, es creu que l'aparició d'aquestes noves variants està directament relacionada amb la continuada replicació viral en zones on hi ha una circulació del virus alta.

Segons la professora de salut pública i microbiologia de la Universitat de Cambridge Sharon Peacock, la variant B.1.617 té 13 mutacions que resulten en canvis d'aminoàcids. Es diu variant de "doble mutant" perquè té dues mutacions al seu genoma.

 

 

Imatge principal: ampliació del SARS-CoV-2 / Niaid Flickr