La revista E-Life acaba de publicar una interessant metaanàlisi en la qual s'identifiquen gairebé 400 casos de pràctiques, procediments, tècniques mèdiques i medicaments que han estat revocats perquè no han demostrat la seva eficàcia. Els experts han dut a terme una anàlisi de més de 3.000 estudis publicats a tres prestigioses revistes mèdiques en els últims 15 anys: el Diari de l'Associació Mèdica Americana, The Lancet i la New England Journal of Medicine.

En el treball, han descobert 396 revocacions, la majoria d'elles en l'àmbit de les malalties cardiovasculars (20%), la medicina preventiva (12%) i les cures intensives (11%). Les revisions més comunes van incloure els medicaments (33%), procediments (20%), vitamines i suplements (13%), dispositius (9%) i intervencions (8%).

Els experts que han realitzat aquest investigació procedeixen de les universitats de Chicago, l'Escola de Medicina de la Universitat de Maryland i l'Oregon Health & Science University. És la primera vegada que es realitza un estudi tan ampli d'aquestes característiques i tal com ells expliquen, aquestes revocacions o "pràctiques mèdiques de baix valor" es poden deure a diferents causes; per ser ineficients, per costar més que altres opcions que aconsegueixen el mateix resultat o per no aportar res a altres tractaments que existeixen fins a la data, entre altres raons.

En la llista que elaboren en la metaanàlisi apareixen elements com els següents:

  • Fàrmacs antidepressius per tractar malalties com l'Alzheimer
  • Pegats de nicotina per deixar de fumar en l'embaràs
  • Protectors de maluc per disminuir el risc de fractures
  • Medicaments contra l'insomni
  • Mitges de compressió per reduir el risc de trombosi venosa profunda
  • L'administració de vitamines com l'A per als nounats amb l'objectiu de reduir els índexs de mortalitat

La majoria d'ells, a més, es duen a terme en països industrialitzats i costen molts diners tant a empreses com a l'erari públic.

L'estudi es pot consultar en aquest enllaç. Els autors reconeixen que existeixen limitacions importants, com el fet que només s'hagin consultat tres revistes (encara que les tres de gran impacte en l'àmbit acadèmic) o que han pogut obtenir molta més informació de pràctiques recents perquè es podien consultar per Internet.

Però malgrat tot creuen que és important realitzar aquest tipus de revisions per retirar de forma immediata aquests procediments, estris o fàrmacs perquè poden soscavar la confiança pública en la medicina. "Existeix el perill d'accelerar els tractaments sense dades que demostrin la seva eficàcia. I una vegada que s'estableix una pràctica ineficaç, és difícil convèncer els usuaris perquè abandonin el seu ús", expliquen.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat