La difícil decisió a què s'enfronten els turistes cada estiu, la de passar les seves vacances a la platja o la muntanya, enguany s'hi suma diversos factors en consideració: un, si hi tornarà a haver confinament; i un altre, el risc d'encomanar-se de coronavirus.

Davant d'aquesta tessitura, abans de preparar-se la maleta, moltes persones es pregunten: quina destinació és més segura?

pobles de muntanya turisme - ACN

Una parella fan turisme en un poble de muntanya / ACN

Aigua dolça o salada

La probabilitat de contreure el virus és pràcticament la mateixa a la platja o la muntanya, a excepció del moment del bany: el mar i les piscines clorades són més segures que el bany en rius, llacs o basses. A més, l'aigua del mar, en ser salada, pot desactivar el patogen, però a les aigües dolces i sense tractar no es pot descartar completament el risc de contagi, expliquen a EFE fonts de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE).

En zones de bany marítimes, l'acció conjunta de la sal de l'aigua del mar, la radiació ultraviolada solar i l'alta temperatura que pot assolir la sorra actuen de forma conjunta contra els virus, recullen les recomanacions del Ministeri de Sanitat sobre mesures d'higiene a les platges.

platja tarragona - acn

Persones gaudeixen de la platja de Tarragona / ACN

Tanmateix, els rius, els llacs i les basses d'aigua remansadas són els mitjans aquàtics més desaconsellables per al bany, ja que la supervivència del coronavirus pot ser més gran aquí, segons el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). "És molt millor elegir el mar o una piscina clorada que la bassa, el riu o el pantà," puntualitza Federico Arribas, secretari de la SEE.

Llocs freqüentats

En tot cas, la probabilitat de contagi "no és gaire alta" perquè, com recorda Arribas, el coronavirus "es transmet per via respiratòria", i concretament a través de les gotículas que surten disparades del nas o la boca d'una persona infectada en tossir, esternudar o parlar. Per això, tant a la platja com a la muntanya, els riscos associats a la Covid-19 estan relacionats fonamentalment amb la interacció entre persones.

platja nova icaria barcelona coronavirus celia forment

Persones fent cua per accedir en la plata de Nova Icària de Barcelona / Cèlia Forment

Encara que és poc probable emmalaltir pel contacte amb l'aigua, continua sent aconsellable evitar llocs de bany freqüentats en els quals sigui difícil respectar una distància d'almenys un metre, que difícilment poden recórrer aquestes gotículas respiratòries, relativament "pesades", segons l'ONU. I, entre totes les opcions de bany, "anar a una bassa embotida de gent no és la millor idea", avisa l'epidemiòleg.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat