La felicitat és una qüestió molt subjectiva. Però el cert és que al llarg dels anys s'han realitzat nombrosos estudis sobre quins són els anys més feliços de la vida de les persones i, generalment, les dades coincideixen. Gràficament es podria dir que la felicitat en la vida segueix una forma d'U. Llevat que es produeixin fets molt dramàtics, som molt feliços en la infantesa, seguim en l'adolescència, els vint-i-tants i toquem fons en la dècada dels 40. A partir dels 50 la corba de la felicitat torna a ascendir i en els 60 i 70 anys assolim una cota d'equilibri i benestar molt satisfactòria.

Felicitat

L'estudi sobre la felicitat

Un dels estudis més importants que s'ha realitzat sobre aquesta qüestió es va dur a terme a Austràlia, la Gran Bretanya i Alemanya i va seguir un grup de 50.000 adults al llarg de les seves vides, registrant les dades de la seva sensació de felicitat durant aquest període de temps.

La investigació va concloure que el benestar humà assoleix el punt més baix en els primers anys de la dècada de 40 anys –concretament entre els 40 i els 42– i després comença a recuperar-se novament. La teoria de la felicitat en forma d'U s'ha observat en diversos estudis realitzats a diversos països, per la qual cosa els experts creuen que és una mica universal.

En l'estudi es va demanar a les persones que definissin el seu grau de felicitat amb una escala en la qual es puntuava des de 0 per a molt insatisfet i 10 per a molt satisfet. I les conclusions van demostrar la teoria anterior. Les raons són bastant clares. En la mitjana edat el grau de responsabilitat és molt gran i hi ha poc espai per al lleure. Són anys de dedicació familiar amb els nens i els pares, que es van fent grans. Una època de treballar molt i de més despesa, amb la qual cosa la preocupació econòmica és més gran.

Quant a la felicitat, l'estudi més important realitzat fins ara està sent desenvolupat pel psiquiatre Robert Waldinger que dirigeix l'Estudi de Desenvolupament Adult d'Harvard. Es tracta d'una investigació que ha seguit la vida de 724 homes durant 78 anys, un dels més llargs que existeixen. Per dur-la a terme, els experts que han anat treballant en ella contactaven amb els participants cada 2 anys per esbrinar qüestions sobre la seva salut mental i física, les seves vides professionals i els seus matrimonis. També se'ls va sotmetre a entrevistes periòdiques, exàmens mèdics, proves de sang i escanejos cerebrals.

Ukelele

Les conclusions són clares segons el professor que lidera l'estudi. Una de les raons més importants que causen felicitat en les persones són les relacionals personals. A més interacció social i qualitat en les relacions, més es pot gaudir dels anys. La solitud causa veritables perjudicis a llarg termini, sobretot quan no és elegida.

Waldinger, va publicar un vídeo en YouTube en el que explica quins les raons de la felicitat. A més de les relacions amb els altres, la capacitat per bregar amb l'estrès mitjançant diferents mètodes i ajuda psicològica si és necessària. I per a aquells que han passat una infantesa dolenta, no tenen per què preocupar-se sobre aquesta qüestió, perquè es pot recuperar un alt nivell de felicitat a mesura que passin els anys per equilibrar la balança.