El Parkinson afecta més de 24 milions de persones a tot el món, independentment del seu lloc d'origen, el seu sexe, el seu nivell d'educació o d'ingressos. És un dels trastorns neurològics més greus, i la seva incidència en la vida de les persones que el pateixen és molt important i condiciona aquesta totalment. Els estudis sobre l'origen d'aquesta malaltia estan a l'ordre del dia i, cada cert temps, es publiquen resultats de treballs que busquen trobar una raó a la malaltia i una possible cura.

Una nova investigació duta a terme a l'Hospital Cedars-Sinaí als Estats Units, ha descobert que les persones que desenvolupen la malaltia de Parkinson abans dels 50 anys poden haver nascut amb cèl·lules cerebrals desordenades que no es van detectar durant dècades.

La malaltia es desenvolupa quan les neurones cerebrals que produeixen la dopamina, una substància que ajuda a coordinar el moviment muscular, es deterioren o moren. Els símptomes, que empitjoren amb el temps, inclouen lentitud de moviment, músculs rígids, tremolors i pèrdua d'equilibri.

Señor major

El nou estudi, publicat a la revista Nature Medicine, se centra en els pacients joves, perquè afecta al llarg de la seva vida. Els experts es mostren esperançats que, gràcies a aquest descobriment, es puguin dur a terme mesures primerenques per prevenir la malaltia en individus en risc.

L'estudi

Per dur a terme la investigació, els científics van generar cèl·lules mare especials, conegudes com a cèl·lules mare pluripotentes induïdes, a partir de cèl·lules de pacients joves amb Parkinson. Aquest procés implica portar les cèl·lules sanguínies adultes a un estat embrionari primitiu. Aquestes cèl·lules poden produir qualsevol tipus de cèl·lula del cos humà, totes genèticament idèntiques a les pròpies cèl·lules del pacient.

L'equip les va utilitzar per produir neurones de dopamina de cada pacient i després les va conrear en un plat i va analitzar les funcions de les neurones. Es tracta d'un viatge en el temps per comprovar com podrien haver funcionat les neurones de dopamina des del començament de la vida d'un pacient.

Els investigadors van detectar anormalitats clau a les neurones de dopamina al plat: l'acumulació d'una proteïna anomenada alfa-sinucleïna, que ocorre en la majoria de les formes de la malaltia de Parkinson. Sembla ser que les neurones de dopamina de les persones que porten aquestes cèl·lules poden continuar acumulant l'alfa-sinucleïna durant un període de 20 o 30 anys, la qual cosa pot provocar l'aparició de símptomes de Parkinson.

Señora major

Els científics també van provar una sèrie de medicaments que podrien revertir les anormalitats que havien observat. Entre ells, un fàrmac anomenat PEP005, que ja està aprovat per l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units per al tractament de precanceradors de la pell. Els científics van demostrar que el seu ús va reduir els nivells elevats d'alfa-sinucleïna tant a les neurones de dopamina al plat com als ratolins de laboratori.