Patir una patologia digestiva no és impediment per rebre la vacunació davant el Covid-19. Així ha quedat de manifest en "De la contenció a la immunització", el Primer Simposium DigestoCOVID organitzat per la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD) i l'Associació Espanyola sobre l'Estudi del Fetge (AEEH).

Segons el doctor Javier Crespo, president de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD) i codirector del Simposium DigestoCOVID "de manera genèrica, i davant de l'evidència científica disponible en el moment actual, la SEPD aconsella la vacunació dels pacients amb o sense patologia digestiva. I de forma específica recomana el mateix en els casos amb tractament que incloguin fàrmacs immunosupressors, biològics o moduladors de l'activitat del sistema immune, en tractament o profilaxis amb antibiòtics i/o antivirals, en els pacients amb càncer digestiu o trasplantats. Aquesta recomanació ha d'individualitzar-se i és desitjable que la vacunació es produeixi en el moment de més estabilitat possible de la seva malaltia. En qualsevol cas, no recomanem demora de la immunització pel fet d'estar rebent els fàrmacs susdits. A més, aquesta vacunació ha de prioritzar-se en alguns grups de pacients".

residencia vacuna Salou pfizer coronavirus-EfeLes patologies digestives no són motiu per no vacunar-se, sergún els experts

La vacunació genera protecció de l'individu, el que no se sap encara amb certesa és si permet reduir o eliminar la possibilitat d'infectar a un tercer. Encara que ja existeixen estudis recents que mostren que algunes vacunes disminueixen la càrrega viral, pel que serien parcialment esterilitzant.

De les dades exposades sobre els estudis duts a terme a la Comunitat de Madrid es desprèn que la immunitat davant del virus és duradora i bona, encara que existeix consens en què és impossible eliminar el virus. Per tant, l'objectiu és arribar a una contenció, que significa que existeixin pocs casos i els esmentats casos estiguin controlats. I per a això, a més de la vacunació són necessàries estratègies de control d'infeccions.

En el col·loqui van participar el Professor Jefrey V. Lazarus del ISGlobal, Hospital Clinic, University of Barcelona, el Dr. Antonio Zapatero, Viceconseller de Salut Pública i Pla COVID-19 de la Conselleria de Sanitat de Madrid i els Drs. Oriol Mitjà de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol a Barcelona i Helena Legido-Quinley de London School of Hygiene and Tropical Medicine i Universitat de Singapur.

Tots van coincidir a assenyalar el control, el rastreig i la quarantena com a accions fonamentals per arribar a l'anhelada immunització. Tan sols van existir matisos diferencials sobre la forma i el temps de realitzar els confinaments com a part de les estratègies de control d'infeccions. Els especialistes apunten que a Espanya el ritme de vacunació és molt lent i que a més no hi ha prou vacunes. És necessari implementar totes les mesures de control alhora i de manera ràpida a fi de doblegar la corba que no se sap quan arribarà al seu màxim en aquesta tercera onada.

vacuna moderna covinya|cocep - acnEls experts afirmen que a Espanya el ritme de vacunació és molt lent i que no hi ha prou vacunes

Malgrat la vacunació i les estratègies de control d'infeccions, mentre no s'hagi produït l'esmentada immunització generalitzada de la població, els especialistes recomanen el manteniment de les mesures universals de precaució davant el SARS-CoV-2.