Estem en plena temporada de grip i hi ha certs grups que han de tenir una cura especial en aquests moments, entre els quals les dones embarassades. De fet, és una de les qüestions que més preocupa en els mesos de gestació, per les conseqüències que poden tenir per al fetus.

La grip, tal com la defineix l'Organització Mundial de la Salut, és una infecció vírica que afecta principalment el nas, el coll, els bronquis i, ocasionalment, els pulmons. La infecció dura generalment entre cinc i deu dies i es caracteritza per l'aparició sobtada de febre alta, dolors musculars, cefalea i malestar general important, tos seca, mal de coll i rinitis.

Embarassada

El principal problema és que es transmet amb molta facilitat d'una persona a una altra a través de petites gotes i partícules expulsades pels malalts a través de la tos i els esternuts. Normalment, els afectats es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament mèdic. Tanmateix, en nens petits, embarassades, persones d'edat i persones afligides d'altres afeccions mèdiques greus, la grip pot provocar complicacions, per això és important visitar el metge per evitar problemes.

Durant l'embaràs i fins i tot dues setmanes després del part, es produeixen una sèrie de canvis en el sistema immunitari, el cor i els pulmons, el que provoca que les dones siguin més vulnerables a aquest virus, sobretot en el segon i tercer trimestre. A més, en alguns casos, la infecció pot ser nociva per al nadó. Algunes de les complicacions que poden aparèixer són aquelles que afecten les vies respiratòries com a bronquitis, pneumònia viral i altres malalties pulmonars. Si a això s'afegeix que la dona pateix algun agreujant previ com diabetis, obesitat o asma, aquesta pot aguditzar-se si es produeix un contagi.

Els símptomes solen aparèixer de sobte i presenten un quadre de febre i esgarrifances, tos i mal de coll, congestió nasal, dolors musculars i corporals o aparició de fatiga. En el cas de les dones embarassades, se n'afegeixen altres com la sensació d'ofec, la respiració accelerada, el dolor al pit i la confusió, així com els marejos o vòmits persistents.

Termómetro

Per això és important anar com més aviat millor al centre de salut, ja que en el cas que es prescrigui un antiviral, és més eficaç quan es fa dins de les 48 hores després de l'aparició dels símptomes. En general, llevat que existeixin riscos de complicacions més greus, se solen receptar medicaments compatibles amb l'embaràs per pal·liar els símptomes i sempre amb la dosi mínima necessària. És important evitar l'automedicació, perquè de vegades els efectes beneficiosos de la presa d'un medicament sobre la mare poden resultar nocius per al nadó.

A més, la prevenció també és bàsica. Evitar el contacte amb altres malalts, no integrar-se en multituds en època d'epidèmia, rentar-se amb regularitat les mans, no tocar-se en excés la boca o el nas, les principals zones juntament amb els ulls per on penetra el virus, ventilar bé la casa i mantenir-la neta. A més, la vacunació es considera segura i es recomana la seva administració durant la temporada d'epidèmia a totes les dones gestants.