Beure alcohol durant l'embaràs té efectes molt nocius. Més del que es pensava fins ara. Segons una nova investigació, pot provocar que els nadons es desenvolupin amb funcions cognitives més pobres i augmenta el risc un part prematur. Encara que alguns estudis asseguren que el consum ocasional no té cap conseqüència, el nou estudi conclou que el millor és evitar l'alcohol per complet.

El treball ha estat desenvolupat per la Facultat de Medicina de Bristol i es basa en una revisió de 23 estudis publicats anteriorment. Segons els investigadors, aquesta és la primera vegada que es comparen tants estudis sobre la qüestió. Per tant, qualifiquen la revisió com molt sòlida i consideren que ve a posar en dubte altres estudis que estan finançats per empreses productores d'alcohol i que minimitzen el risc d'aquestes begudes durant l'embaràs, ometent o tergiversant fins i tot l'evidència sobre els riscos del consum d'alcohol en aquest període de la vida de la dona.

Cervesa

La revisió conclou que l'alcohol és un teratogen, la qual cosa significa que causa anomalies. Afecta al desenvolupament del cervell fetal, el cor, les característiques facials i perjudica el creixement normal. Beure durant l'embaràs augmenta el risc de síndrome d'alcoholisme fetal, un trastorn caracteritzat per símptomes que inclouen problemes neurològics com a retard cognitiu, problemes d'audició, anomalies cardíaques, hiperactivitat i deformitats facials.

Els nadons i els nens afectats per aquesta síndrome presenten aquest tipus d'anomalies fins que es fan adults, afectant per tant el seu desenvolupament de forma global. I els científics emfatitzen que no existeix un llindar per beure alcohol durant l'embaràs, a fi de proporcionar una guia sobre quin és la quantitat exacta que pot provocar que es presenti la síndrome o no. Per tant, si no s'ha aconseguit establir un barem, el millor consell és evitar-ho de forma clara durant els nou mesos.

En el moment en què el cervell comença a desenvolupar-se dins de l'úter, les neurones comencen a establir moltes connexions entre elles. Quan s'agrega alcohol en aquest moment tan important del creixement fetal, s'estan establint unes bases que poden provocar greus problemes en el futur. Els experts ho descriuen molt gràficament: "és com provar de construir un edifici utilitzant fonaments torts".

Ecografía

Això és exactament el que succeeix amb la síndrome d'alcoholisme fetal. Igual passa amb el tabac. Alguns estudis han suggerit que no passa res per fumar algun cigarret al dia perquè pot ajudar a calmar l'ansietat, però el cert és que els perjudicis són més importants del que es pot pensar al principi, pel que el més adequat igualment és evitar-los per complet i dur a terme un altre tipus d'activitats que ajudin a calmar aquesta ansietat sense que el fetus es vegi perjudicat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat