Els cuidadors a la llar de persones amb alguna discapacitat o condició crònica són la columna vertebral de l'atenció a llarg termini d'aquests pacients. Són milions a tot el món i, la majoria d'ells, familiars o amics no remunerats. Oferir atenció contínua als seus éssers estimats segons el necessitin pot afectar a la seva salut mental, de fet, la investigació ha demostrat que els tenen un alt risc de patir estrès crònic, així com ansietat i depressió.

I en temps de pandèmia, els desafiaments addicionals als que han d'enfrontar-se són més grans. Entre altres coses, la falta de son a causa de l'atenció durant 24 hores al dia i la fatiga que això suposa i que pot afectar la capacitat d'ajudar amb les necessitats físiques que té el pacient. Els sentiments de fracàs en no poder alleujar el dolor i l'ansietat del pacient poden afectar l'autoestima del cuidador i sembrar dubtes que no són prou bons per la feina, el que porta a sentiments de culpa i després a un estat d'ànim baix. I aquest impacte es torna encara més greu en el context d'una emergència de salut pública, com la pandèmia actual.

Cuidador ancià

Un recent article publicat en el Journal of Pain and Symptom Management explica com la pandèmia eleva els nivells d'estrès dels cuidadors familiars i afecti la seva salut mental. Alguns dels factors que contribueixen a una pitjor salut mental són una sensació més gran d'aïllament i un menor accés a les fonts de suport a causa de les mesures de distanciament físic, els retards o cancel·lacions en els serveis d'atenció primària, així com la sensació de tensió descomunal que s'està vivint en aquests moments.

Els pares amb fills amb discapacitats severes han de fer front a situacions extraordinàries, com la cancel·lació de les teràpies. Les reunions grupals per a persones amb afeccions cròniques s'han suspès, els serveis d'atenció també. Si ja per si mateix, aquells que cuiden algú amb discapacitats com una demència veuen un fort impacte en la seva qualitat de vida, incloses les seves relacions socials, l'estrès inherent a aquestes dinàmiques canviants durant la pandèmia es multiplica.

De vegades, es produeixen dificultats per explicar aquests ajustaments que estan sent necessaris dur a terme durant la pandèmia. Els canvis en les rutines causen confusió i frustració en els pacients, perquè molts d'ells no aconsegueixen entendre del tot la situació que s'està produint.

Per aquesta raó, l'ansietat, la frustració, el ressentiment, el desinterès emocional i la culpa en relació amb la sensació major d'estrès i pressió que la pandèmia ha creat són el pa de cada dia per a aquestes persones. Per això, els experts assenyalen que el primer pas és reconèixer que ells també necessiten i mereixen suport i comprensió. És important que els cuidadors pensin en el seu propi benestar.

Malalta

La cura personal no és egoista i només es pot cuidar algú més si s'està prou bé personalment. Per poder mantenir la calma i mostrar paciència i comprensió cap a les persones que cuiden, han d'experimentar els mateixos sentiments cap a ells. Per això, és aconsellable que consultin amb algun especialista que els ajudi a bregar amb aquesta situació i, sempre que sigui possible, que prenguin descansos de les seves responsabilitats per aconseguir el benestar emocional, bé sigui sortint a passejar, quedar amb altres persones o estar sols durant algun temps.