La sisena onada no dona treva als hospitals catalans. L'explosivitat en els contagis que arrossega la variant òmicron impacta contra els centres sanitaris, des de l'Atenció Primària fins a les UCI. Tot i que la nova variant és més lleu, la gran xifra d'infeccions diàries s'acaba traduint amb un gran nombre de persones que han d'acudir al sistema sanitari, en alguns casos amb afeccions greus. En les darreres 24 hores han ingressat 24 pacients més per covid, i deixen un total de 2.862 malalts de coronavirus als hospitals de Catalunya. Aquestes dades es comencen a prop dels màxims de l'onada anterior. 

Pel que fa a les UCI, l'ocupació també es manté alta, però estancada. Durant la darrera jornada s'han donat 18 altes a crítics per covid, i després de gairebé 20 dies es tornen a registrar menys de 500 crítics per covid, concretament, n'hi ha 495. Encara són xifres molt altes; tanmateix, es tracta d'un descens després de quatre dies consecutius de pujada. Si ara s'inicia una tendència a la baixa, el pic de crítics d'aquesta onada quedaria lluny del de la cinquena, marcada per la variant delta, quan es van assolir gairebé 600 ingressats a les UCI. 

La mortalitat segueix fluctuant. Després que dimarts es notifiquessin 100 defuncions per covid s'ha patit un descens dràstic en les darreres hores. Salut ha informat de 40 noves morts per coronavirus, amb un total de 25.459 des de l'inici de la pandèmia. En els últims dies la taxa de mortalitat ha patit un augment dràstic però irregular. Tot i aquesta inestabilitat en les morts diàries, en els darrers cinc dies s'acumulen 221 defuncions per covid a Catalunya. 

Contagis disparats

La sisena onada ha estat la més explosiva pel que fa a contagis de les que s'han viscut fins al moment. Els rècords que es van aconseguir amb alarma durant la cinquena onada han estat multiplicats gairebé per tres les darreres setmanes. Aquest dimecres n'és un exemple, ja que en 24 hores s'han notificat 36.000 nous contagis. Una xifra extremadament alta, però que suposa 20.000 casos menys que el dia anterior. Tot plegat deixa un total de 2.072.074 de contagis des de l'inici de la pandèmia. 

Els contagis no són l'únic indicador epidemiològic que continua disparat. La incidència acumulada en 14 dies (iA14), continua a l'alça un dia més. Segons comunica Salut, actualment hi ha 5.999,83 casos per cada 100.000 habitants, 663,17 més que el dia abans. Malgrat que es tracti de xifres rècord d'ençà que hi ha dades, també cal recordar que és un dels indicadors que més triga a recular, ja que analitza els quinze dies anteriors a la data en què ens trobem. 

El risc de rebrot també es troba en els seus màxims d'ençà que va començar la pandèmia. En la darrera jornada ha augmentat 78 punts més, arribant als 6.741 punts. Una xifra mai registrada fins al moment. En canvi, la Rt baixa, després d'un repunt dimarts passat. Ara com ara, se situa en 1,14 punts i la tendència dels darrers dies comença a apuntar a un possible descens. 

Campanya de vacunació 

La vacunació massiva segueix sent una de les millors estratègies per combatre la sisena onada. El fet que òmicron tingui símptomes més lleus i que la gran majoria de la població catalana ja està vacunada ha esmorteït el cop d'aquesta última onada. En el nou context epidemiològic la prioritat en la campanya de vacunació són les terceres dosis, de les quals ahir es van administrar 23.888 dosis. En canvi, el nombre de primeres i segones dosis administrades són molt menors, 2.636 i 5.977, respectivament. Aquestes xifres tan baixes es deuen al fet que el 77,6% dels catalans, és a dir, 6.171.733 de persones, ja tenen la pauta completa

Prevalença d'òmicron

El domini de la variant òmicron no només afecta Catalunya. La variant descoberta a finals de novembre ja és la predominant en gran part del món. Segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els casos de covid-19 associats a òmicron ja representen un 90% dels analitzats als laboratoris de tot el món. Així, 9 de cada 10 contagiats de covid tenen aquesta variant òmicron. 

L'informe de l'OMS també indica que diversos països han detectat augments en una subvariant d'òmicron, la BA.2, que ha generat preocupació entre els científics en ser més difícil de detectar pels tests. Malgrat aquesta preocupació l'organització ha fet una crida a la calma explicant que la immensa majoria de casos actuals pertanyen a la subvariant BA.1, un 98,8% dels positius, concretament, que no presenta aquesta característica.