En els últims 25 dies, més de 700.000 persones s'han infectat per covid a Catalunya i han hagut de fer aïllaments de 7 dies. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest dimecres en una roda de premsa del seu Departament per parlar de la situació del coronavirus a Catalunya. "700.000 persones són moltes i això fa que molts serveis no puguin funcionar de la manera que estem acostumats. Parlo de Salut, parlo d'Educació o d'altres serveis, com Pimec, que deia que una tercera part de les empreses havien hagut de tancar, o bé perquè tenien tot el personal amb covid o perquè qui no estava infectat no podia fer funcionar l'empresa", ha destacat. "Està afectant a tot arreu i en tots els àmbits". I aquest "tots els àmbits" també inclou l'educació. 

"El protocol es va lliurar diumenge al vespre, i això dificulta la posada en marxa del dispositiu", ha constatat. "D'un positiu es passa a 5 (per confinar la classe sencera)". D'aquesta manera, el conseller ha recordat que durant el primer trimestre no funcionava així i que l'increment d'aquesta sisena onada es va veure durant les festes de Nadal. "El canvi es fa per garantir la presencialitat" perquè, des d'aquest punt de vista, "si confinéssim amb un positiu, més de 600.000 nens i nenes ho estarien", ha dit, "amb un problema de conciliació complicat".

Ara bé, si hi ha un mantra que es repeteix és precisament que "l'alta incidència és el reflex de la comunitat". En aquest sentit, l'epidemiòleg Oriol Mitjà ha fet un fil a Twitter expressant la seva opinió. Així, constata que "els nens tenen cobertures baixes de vacunació" i que els "no vacunats tenen risc de covid persistent o altres efectes a llarg termini". A més, l'"alta taxa de positivitat demostra el descontrol que hi ha".

oriol mitja tuit

Captura del tuit 

Mitjà també ha ressaltat que la incidència acumulada en 14 dies és de més de 4.000 en menors de 15 anys i també joves d'entre 15 i 29 anys, que és molt elevada. "A més, a diferència de les cohorts d'adults que tenen altes taxes de vacunació, les cohorts de 5 a 11 anys i de 12 a 5 anys tenen cobertures del 3% i del 60%, respectivament". L'epidemiòleg destaca que el risc per als nens no vacunats "és que desenvolupin covid persistent. Cal contrarestar la idea que no passa res si s'infecten tots els nens".

Segons constata, "la taxa de positivitat (20%) és inferior a la d'altres grups d'edat (30%), i això demostra un esforç diagnòstic addicional a les escoles. Però fins que no sigui inferior al 5% vol dir que hi ha moltes infeccions no diagnosticades i no aïllades". Finalment, Mitjà opina que "hi ha descontrol". "Caldria fer estratègies addicionals de control a les escoles. Entenc que cal posar a la balança la preservació d'altres paràmetres de la salut, i la minimització de canvis de protocols per facilitar la feina de docents i famílies", ha assenyalat.

Oberta la vacunació als més grans de 18 anys

En el context de pandèmia en què ens trobem, dimarts el Departament de Salut va notificar més de 47.000 nous contagis. Aquest dimecres, tot i que la xifra era més baixa, tampoc no es queda curta. Dimecres se'n van comunicar 45.573. Aquest dijous, però, s'ha registrat un nou rècord de contagis, i és que s'han sobrepassat els 51.000. Així, el Departament ha obert aquest dimecres la possibilitat d'accedir a la tercera dosi o dosi de reforç per a les persones d'entre 18 i 29 anys. Això sí, hauran d'haver passat vuit mesos entre la segona dosi i la dosi de reforç. De moment, es creu que podria beneficiar unes 16.000 persones de col·lectius que van poder-se vacunar fa ja vuit mesos: personal de servei essencial, cuidadors o dependents. La notícia arriba tot just després que divendres passat el Departament obrís també la franja de 30 a 39 anys i que la Comissió de Salut Pública donés dijous llum verda a la vacunació per als més grans de 18 anys.

Tests fets a l'entorn educatiu

En aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest dimecres que, relacionats amb l'Educació, s'han fet en farmàcies 160.522 tests entre el 10 i el 18 de gener i s'han detectat 9.309 positius. En l'Educació Infantil, en què els tests els fa Salut, s'han realitzat 19.796 tests i s'han detectat més de 2.000 positius. En total, s'haurien detectat uns 11.500 casos, i la secretària ha volgut ressaltar precisament això: "Hem estat capaços de detectar-ne els casos". 

Imatge principal: L'epidemiòleg Oriol Mitjà / ACN