Els partits sobiranistes amb representació al Congrés dels Diputats rebutgen la "imposició unilateral" de les noves mesures contra la Covid-19 aprovades al Consell Interterritorial de dimecres. EH Bildu, ERC, Junts, PDeCAT, CUP i BNG han sol·licitat de manera conjunta la compareixença urgent de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, pel que consideren una invasió de competències. 

En un comunicat reclamen a la ministra donar explicacions del que "va passar en el Consell Interterritorial de Salut del 2 de juliol passat". En aquest sentit, consideren que a la reunió es van imposar "de manera unilateral i no consensuada" decisions relatives a les mesures restrictives enfront de  la Covid-19 les quals suposen una "invasió competencial  inacceptable i un atac a la sobirania dels governs i parlaments autonòmics". És per això que urgeixen a Darias a comparèixer amb la major brevetat possible per donar les explicacions pertinents.

Sense consens

Dimecres el ministeri de Sanitat ha aprovat un document d'accions coordinades (DAC) relatives a la lluita contra la Covid-19 per a totes les comunitats autònomes. Entre altres mesures, estableix que el sector de l'oci nocturn podrà obrir en aquelles comunitats amb una incidència acumulada baixa, és a dir amb una incidència de 50 casos per cada 100.000 habitants ens els últims 14 dies. 

Aquesta mesura, que es va aprovar sense consens, cinc comunitats van votar en contra, ha despertat la indignació del sector. Així mateix, Madrid, Euskadi, Castellà i Lleó i Andalusia ja han avisat que desobeiran. Així mateix, el sector de l'oci nocturn. Concretament, la patronal del sector, FECASARM ha qualificat la mesura d'"arcaica i antieconòmica" i ho qualifica, també, d'invasió de competències.

Catalunya no ha mostrat de moment la seva voluntat de desobeir, però ahir el conseller Argimon va insistir en la necessitat de tornar a obrir l'oci nocturn "per donar aire" a la població. Amb tot, va assegurar que Catalunya havia votat en contra de la mesura més per una qüestió de forma que de fons. "Obrirem aquest cap de setmana? No. Quan ho tinguem tot tancat, ho anunciarem", ha explicat.

 

 

Imatge principal, concert de Love of Lesbian, el primer massiu a Catalunya des de l'inici de la pandèmia / EFE