El Ministeri de Sanitat proposarà començar a vacunar els joves d'entre 12 i 17 anys dues setmanes abans de l'inici del curs escolar. Ho ha explicat aquest divendres al matí la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una entrevista a TVE en què ha assegurat que té "la idea que abans que comenci el curs escolar" s'hagi iniciat la vacunació d'adolescents. 

Darias fixa com a horitzó donar el tret de sortida un parell de setmanes abans de l'inici del curs. La titular de Sanitat ha dit que traslladarà aquesta proposta a la Comissió de Salut Pública per després elevar-ho al Consell Interterritorial de Salut. Així mateix, ha recordat l'autorització per part de l'EMA de l'ús de la vacuna de Pfizer per al tram de 12 a 16 anys i ha augurat que en breu l'agència reguladora espera aprovar per al mateix tram d'edat la vacuna de Moderna.

"La idea que tenim és proposar a la Comissió de Salut Pública que abans de l'inici de curs escolar, aproximadament —si així ho estima la Comissió i el Consell— unes dues setmanes abans, es pugui iniciar aquesta inoculació als nostres nois i noies adolescents d'entre 12 i 17 anys ", ha explicat.

Seguretat

Pfizer-BioNTech és la primera vacuna que el regulador autoritza per als menors de 16 anys. Segons l'EMA, els efectes secundaris més comuns són els mateixos que es donen en els majors de 16 anys: dolor i inflamació de la zona on es posa la injecció, cansament, mal de cap, dolor muscular o febre.

El comitè científic ha remarcat que l'assaig clínic s'ha fet amb "un nombre limitat de nens" i que, per tant, no pot detectar "efectes adversos infreqüents". Tot i això, Cavalieri ha explicat que també han tingut en compte els resultats dels assajos clínics que es van fer amb adults joves. "Els beneficis en menors d'entre 12 i 15 anys superen els riscos, en particular per als nens amb patologies de risc", afirma l'EMA en un comunicat.

Petits passos

D'altra banda, la ministra ha assenyalat que s'està treballant per reduir l'ús obligatori de les mascaretes en determinats espais a l'aire lliure. "És un tema que està sent objecte de debat en la Comissió", de manera que quan es donin les condicions es durà a terme. "És un tema que està sobre la taula, cal decidir quan i com", ha conclòs.

La ministra ha destacat que aquest divendres hi haurà a Espanya 10 milions de persones vacunades contra la Covid-19 amb la pauta completa. No obstant, ha recordat que el que és important és mantenir bones dades i baixar als 50 casos per cada 100.000 habitants, i això, ha reiterat, no només és qüestió de vacunes, a més aposta per seguir les mesures de prevenció i les activitats a l'aire lliure.

Imatge principal: La ministra Carolina Darias / Europa Press