Madrid no aplicarà l'últim acord del Consell Interterritorial de Salut sobre horaris i aforaments d'hostaleria i oci nocturn. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat en una atenció als mitjans aquest dijous que és una "imposició política que no és sanitària".

Segons el govern madrileny, es tracta d'una norma "que arriba tard", "arbitrària" i "insensata". Ayuso ha afirmat que Madrid "no està obligada a complir la norma" perquè no es va aprovar per unanimitat. "No estem en rebel·lia", ha dit, i ha avisat que no comptin amb ella "per arruïnar més ciutadans".

Per la seva banda, el lehendakari basc, Íñigo Urkullu, també ha avançat que no aplicarà les mesures perquè veu "invasió de competències".

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir dimecres després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut que l'acord era d'obligat compliment. En declaracions a RNE aquest dijous al matí, la ministra ha defensat les mesures per "baixar la incidència acumulada" i ha evitat plantejar la judicialització si les autonomies no apliquen l'acord.

L'alerta de Calvo

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha carregat contra Ayuso i li ha recordat que ha de complir les noves restriccions proposades pel Ministeri de Sanitat per fer front a la recta final de la pandèmia

Calvo ha recordat que les accions coordinades, com la que es va aprovar aquest dimecres, no requereixen unanimitat, i són d'obligat compliment: "No són decisions caprici, de fer política, són de protecció sanitària".

"Seria convenient que les entengués tothom. Entenc que hi ha comunitats que estan d'una manera o d'una altra, però hem d'anar amb molta prudència", ha subratllat. després de criticar que l'executiu de Díaz Ayuso sempre s'oposi a totes les decisions. "El més sorprenent seria que ens despertéssim un dia i que Ayuso estigués d'acord en alguna cosa", ha ironitzat. 

Segons Carmen Calvo, "aquest dia no arribarà mai" perquè la presidenta madrilenya fa servir el seu govern per "fer oposició al govern espanyol, sense més reflexió".

Balears, el cas contrari

Al revés passa a les Balears, que asseguren que "hi ha molt en joc" amb l'inici de la temporada turística i que, per tant, no permetran per ara l'obertura de l'oci nocturn. La consellera de Salut i Consum de les Illes, Patricia Gómez, ha subratllat l'esforç que ha fet la societat balear durant molts mesos per aconseguir que l'índex acumulat de casos de Covid per cent mil habitants a 14 dies a les Balears se situï molt per sota (38 casos) i continua apostant per una desescalada lenta

 

Foto principal: La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Europa Press