L'estrès a què han estat sotmeses les famílies durant la pandèmia de la Covid-19, degut entre altres aspectes al confinament i la restricció de moviments, ha passat factura a tots els nivells, inclosa l'alimentació dels nens. Així ha quedat de manifest en un nou estudi realitzat per investigadors de la Facultat d'Educació de la Universitat de Houston.

Quan es va decretar el confinament en una llarga llista de països i tant el feina com l'escola van començar a realitzar-se de forma virtual, molts pares de sobte van haver de fer front a una situació inèdita, adoptant múltiples rols i havent d'exercir de professors, treballadors i cuidadors. Totes aquestes responsabilitats han afectat la salut mental de molts progenitors, com han demostrat els estudis i tot això s'ha vist reflectit en l'alimentació familiar.

Investigacions anteriors han demostrat que se sap que l'estrès en general té un impacte negatiu en les interaccions d'alimentació entre pares i fills, però les noves troballes publicades a la revista Current Psychology revelen que Covid-19 ha magnificat el problema.

Sense pretendre bolcar encara més responsabilitat sobre uns pares desconcertats per la situació viscuda l'últim any i mig, els experts reconeixen en la investigació que els pares no han tingut ni el "temps, ni l'energia o la capacitat emocional per fomentar conductes d'alimentació òptimes i les famílies han recorregut a conductes d'alimentació inadaptades, com utilitzar el menjar com recompensa o càstig", assegura Leslie Frankel, autor principal de l'estudi i expert en relacions pares-fills.

Niño menja pastísPer dur a terme l'estudi, els experts van enquestar 119 mares i pares de nens de dos a set anys entre abril i juny de 2020. Van analitzar dos tipus diferents d'estrès parental relacionat amb Covid i van trobar que l'estrès resultant de la incertesa sobre el feina i la seguretat financera s'associava amb angoixa psicològica, mentre que les preocupacions sobre la seguretat i l'estabilitat de la família generaven ansietat. Les mares enquestades van donar compte d'experimentar nivells més alts d'estrès i ansietat en comparació amb els pares que van participar en l'estudi.

Amb aquesta investigació es demostra clarament que l'estrès té un impacte molt gran en la vida de les famílies, que els nens han estat un dels grans perjudicats per la pandèmia i que els pares encara se senten desconcertats pel que ha succeït i experimenten símptomes de depressió i ansietat, segons els experts.

Per garantir que els nens optimitzin els seus hàbits alimentaris en cas d'una altra emergència de salut pública o desastre natural, l'equip d'investigació diu que els responsables polítics o les organitzacions sense ànim de lucre interessades a millorar els resultats per als nens i els pares han de proporcionar sistemes de suport per ajudar els pares a manejar aquest estrès.