El govern espanyol va anunciar ahir que les farmàcies podran dispensar tests ràpids de Covid, una mesura que reclamava el sector per activa i per passiva per tal de poder destensar el sistema de salut, especialment, els centres d'atenció de primària. De fet, això ja és factible a Madrid.

En Catalunya s'han dut a terme diverses proves pilots d'automostra de saliva de tests PCR. En aquest cas, els farmacèutics expliquen a les persones com s'han d'extreure la mostra i, després, aquests les retornen al sanitari. 

Malgrat que Espanya, fins ara, s'ha mostrat reticent a distribuir tests ràpids a la població, a Europa ja existeixen diversos països que han implementat aquesta iniciativa. El darrer en sumar-s'hi va ser Portugal el passat mes d'abril, on aquests es poden adquirir per un cost d'entre set i vuit euros en els supermercats alhora que estan exempts d'IVA. 

test rapids coronavirus efeUn sanitari manipula diversos tests ràpids / EFE

A Alemanya, pionera 

Al detall, Alemanya va ser el primer país europeu a implementar la venda d'aquest producte en els supermercats, una mesura que es va posar en marxa a inicis de març. Amb això, es va convertir el primer Estat de la UE que va començar a comercialitzar sense la supervisió dels tests per detectar la Covid

En concret, aquesta iniciativa es va posar en marxa el passat 7 de març i, des de llavors, aquest article es pot adquirir per un preu d'entre cinc i deu euros en els principals supermercats del país: Lidl i Aldi. El dia que es van posar a la venda, aquests es van esgotar en pocs minuts. 

Pel que fa a França, des del passat 12 d'abril, les farmàcies ubicades en zones de difícil accés poden distribuir tests de Covid per poder arribar a aquells ciutadans que tenen complicat poder beneficiar-se d'aquestes proves a través de les institucions públiques. El farmacèutic haurà d'explicar els compradors com funciona aquest producte, que consistirà en l'extracció d'una mostra nasal. Si el resultat és positiu, la persona s'haurà d'efectuar un test PCR o d'antígens, que tenen una sensibilitat superior a les proves ràpides. 

A més, des del 21 d'octubre, les farmàcies, fisioterapeutes, matrones i dentistes també realitzen tests d'antígens a persones asimptomàtiques, que no hagin tingut cap contacte amb un positiu i a persones simptomàtiques menors de 65 anys, en els quatre primers dies dels primers efectes i si el temps d'espera d'una PCR és superior a 48 hores o si no té un perfil de risc. 

Des del passat 8 de febrer, les farmàcies d'Àustria també poden vendre aquests articles. Per tal que les persones puguin accedir als negocis que impliquen un contacte personal, com les perruqueries i massatgistes, es requerirà un resultat negatiu en un test de Covid, realitzat en menys de 48 hores. 

Per la seva part, la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha valorat aquest dilluns positivament la voluntat del ministeri de Sanitat que aquests establiments puguin dispensar al públic les proves d'automostra per a la detecció del coronavirus, una mesura que, considera, contribuirà a destensar el sistema sanitari

 

Imatge principal: Caixes de tests ràpids de Covid / Europa Press