El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) ha advertit aquest dimarts dels riscs que suposa per les persones la proliferació de distribució tests d'antígens per detectar la Covid a Internet i en espais no autoritzats. Davant d'aquesta situació, s'ha ofert per formar un circuit regular per efectuar test d'antígens de manera regular i segura.

A diversos portals de venda online o en botigues especialitzades es poden trobar tota mena de tests, que les persones es poden realitzar a casa. Ara bé, els farmacèutics alerten que aquestes no disposen de "cap control, registre, garantia de seguretat o validació sanitària".

L'actual normativa estableix que els tests d’antígens els han de dur a terme professionals sanitaris en els centres i establiments sanitaris de diagnòstic, per la qual cosa no es poden ni dispensar per al públic per ni Internet ni a les farmàcies. 

enfermeras Hospital Sant Pau Barcelona antigenos antigens PCR test rapido - Sergi AlcazarUna infermera de l'Hospital Sant Pau analitza un test d'antígens / Sergi Alcàzar

Fer més accessibles els tests d'antígens

No obstant això, per evitar que aquestes proves es distribueixin a l'espai virtual, el CCFC ha valorat en un comunicat que aquests han de ser més accessibles per a la població perquè sigui una "eina de control i detecció de la Covid-19 en el marc d’un circuit regulat i segur", tal com ja s'està fent en altres països. De fet, a Madrid aquest mena de test també es poden efectuar a clíniques dentals o farmàcies

"L’objectiu és que tots els agents implicats puguin col·laborar per realitzar aquestes proves, sota criteris epidemiològics i de salut pública que consideri l’Administració Sanitària", ha detallat l'entitat.

Aquesta iniciativa persegueix incrementar el nombre de proves efectuades per detectar els possibles casos de positius asimptomàtics amb la intenció de tallar de manera ràpida les cadenes de contagi

"La xarxa de farmàcies catalana s’ofereix de nou al sistema sanitari per desplegar un circuit de realització i/o dispensació de test d’antígens validat, segur, amb criteris racionals de necessitat, en un entorn d’assessorament professional i un registre en l’aplicació desenvolupada per l’Administració", ha remarcat el Col·legi.

A més, ha recordat que "els farmacèutics, com a professionals sanitaris, disposen de formació i coneixement suficient per contextualitzar el test, informar de les circumstàncies sota les quals caldria realitzar-los i/o dispensar-los i garantir la qualitat i traçabilitat dels mateixos".

Programa pilot al barri Les Corts de Barcelona

A més, des del col·legi han explicat que un exemple de col·laboració entre els farmacèutics i les autoritats sanitàries ha estat el cribratge pilot que s'ha dut a terme al barri de les Corts de Barcelona amb proves PCR en el marc d'una iniciativa impulsada per l’Agència de Salut Pública.

Aquesta es va dur a terme des de finals de desembre fins al 22 de gener a persones entre 30 i 59 anys. Aquests podien acudir a les farmàcies on agafaven un kit d’automostra de saliva, que podien utilitzar a casa i, posteriorment, retornar-lo a la farmàcia. Aquesta enviava la mostra a un laboratori i, després, a través de l'APP La Meva Salut, la persona rebia els resultats en menys de 24 hores.

"En aquests moments, està estudiant-se la possibilitat de desplegar aquest cribratge a la resta del territori", ha indicat el col·legi dels farmacèutics.

Una estratègia complementària a altres cribratges

Malgrat que aquestes proves són més ràpides que les PCR, el CCFC també alerta que la seva sensibilitat és inferior, per la qual cosa considera que la seva proposta ha de ser una estratègia complementària a altres cribratges.

A més, exposa que, en cap cas, "un resultat negatiu en tests d’antígens pot eximir a l’usuari de prendre les mesures de prevenció davant la Covid-19 (distància, mans, mascareta)".