El repunt de casos que el Departament de Salut ha publicat aquest matí ha posat en alerta el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que avisa des de Twitter: "La tercera onada és a la porta. El que fem i com actuem individualment i col·lectivament les properes setmanes condicionarà molt la seva duresa i gravetat. Ple hivern, altres malalties, incògnita sobre la grip... Imploro a tothom actuar responsablement!". Si ahir era el primer dia en moltes setmanes que els nous contagis de coronavirus se situaven per sota dels 600, aquest dimarts la cosa torna a canviar.

Segons les dades, s'han registrat 1.505 nous casos en les últimes 24 hores, i ja en són 342.405 des de l'inici de la pandèmia. Aquest dilluns se'n van detectar 561, mentre que diumenge la xifra va ser de 1.162. Pel que fa al nombre de morts, les dades també pugen. S'han notificat 62 noves víctimes mortals —ahir n'hi va haver 36 i diumenge 33—, i la xifra total ja s'eleva fins als 15.928.

Per tot plegat, Padrós conclou: "Les xifres sanitàries no són bones. Si us plau, en nom dels professionals sanitaris demano que no us relaxeu en el manteniment de distància, ús de la mascareta, higiene i ventilació. I en minimitzar trobades a casa de grups no bombolla. No us feu trampes. No és tan sacrifici".

I recorda el que el Procicat reitera en els seus consells i normes: "Si us trobeu, si no sou grup de convivència només traieu-vos la mascareta quan estigueu menjant o bevent, tant si esteu a l'aire lliure com a casa. Tan difícil és d'entendre-ho i practicar-ho?". El president del Col·legi es mostra dur i enfadat amb aquells que continuen fent cas omís de la gravetat de la qüestió per al sistema sanitari.

"Equilibri molt fràgil entre economia i salut"

De fet, defineix els moments que ara es viuen d'extrema gravetat: "El país està mantenint un equilibri molt fràgil entre economia i salut. Aquest equilibri depèn molt del comportament individual i col·lectiu". I demana que les responsabilitats siguin proporcionades i per a tothom: ciutadania i governants. Tot i les xifres, l'índex de contagi puja significativament fins a 0,84 després de dies oscil·lant entre el 0,77 i el 0,78. Respecte a les dades d'ahir, hi ha hagut una pujada del 0,06. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 84. Pel que fa al risc de rebrottambé hi ha hagut un augment. Ha passat del 196 d'ahir al 201 d'avui.

El Departament de Salut posa en marxa a partir d'aquest dimarts cribratges intensius en diferents barris de Barcelona per detectar contagis del coronavirus entre la població de més de 16 anys que no tingui símptomes de la Covid-19. Els cribratges s'allargaran diverses setmanes, fins a mitjan desembre, i es faran al Centre Esportiu Municipal (CEM) Olímpics, al Recinte Modernista de Sant Pau, a la Universitat de Barcelona i al Casal de Gent Gran Casa Nostra, de Nou Barris. L'objectiu és trencar les cadenes de transmissió comunitària i frenar l'expansió del virus, coincidint amb la sortida de la segona onada de la pandèmia a Catalunya.