El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, adverteix que les mesures contra la Covid, com la mascareta, la distància social o les mans netes no desapareixeran fàcilment. En una entrevista a Aquí Cuní, Padrós ha afirmat: "Inclús quan comenci la vacunació, el primer trimestre del 2021, haurem de mantenir les mesures de precaució. Insisteixo que és una cursa de fons i entre tots els que hem d'emetre missatges, no infantilitzem la població. No podrem fer les festes de Nadal com sempre? Escolti, resiliència, resiliència i resiliència".

Aquest missatge porta setmanes repetint-lo i remarca que l'excepcionalitat sanitària passa per davant d'una celebració o fins i tot de les conseqüències dràstiques que estan patint certs sectors, com la restauració o la cultura: "Puc comprendre la necessitat de protesta dels sectors que no són compensats econòmicament i han de tancar. Però les exhibicions de demanda no poden comportar actes d'irresponsabilitat que fan deslegitimitzar la protesta i ens posen en perill a tots. El principi d'autoritat d'una democràcia es basa a complir la norma". Padrós afegeix: "Hi ha molta gent que està fent molts sacrificis, la pandèmia va de responsabilitat i de solidaritat, ens posen en perill a tots".

L'experta en biofísica de la UPC Clara Prats també va en aquesta línia: "Les mesures han afectat sobretot alguns sectors, però han permès baixar el nivell de casos diaris. Un relaxament de les mesures farà augmentar els contagis, però esperem que sigui petit i controlat per no llançar l'esforç de setmanes a les escombraries. És important reforçar les eines de diagnòstic i fer ús de noves com els tests d'antígens. Els ciutadans han de ser responsables d'aquesta reobertura i s'ha de fer de forma gradual i sense presses per no tornar a un descontrol com al mes de juny".

Document inèdit de vacunació

Segons ha confirmat el doctor Padrós a ElNacional.cat, el Col·legi de Metges de Barcelona publicarà "segurament demà" un document elaborat per una comissió d'experts independents sobre els grups de població que s'hauran de prioritzar a l'hora de vacunar contra la Covid. Serà un informe inèdit a tot l'estat espanyol, que "ajudarà l'administració a distribuir la vacuna. Aquest informe s'ha elaborat conjuntament entre l'Associació Catalana d'Entitats de Recerca, l'Institut de Salut Global de Barcelona i, òbviament, el Col·legi.