Va ser Pedro Sánchez qui va situar el llistó molt alt fa una setmana, anunciant que "una part molt substancial" dels espanyols serien vacunats contra el coronavirus durant el primer semestre del 2021. Sis dies més tard, ha estat Salvador Illa qui ha hagut de refredar les expectatives. En compareixença a la comissió del Congrés, el ministre de Sanitat ha admès que, encara que arribin les primeres vacunes al gener, la vacunació massiva que immunitzi la població espanyola "no arribarà abans de l'estiu". L'objectiu final de vacunar el 100% dels ciutadans requerirà una feina "de mesos". Per tant, caldrà esperar per tornar a la "nova normalitat".

En la seva intervenció en el marc de l'estat d'alarma, Salvador Illa ha hagut de posar el fre de mà: "Quan hi haurà un percentatge de vacunació que com a mínim garanteixi una immunitat? No abans de l'estiu. Per això hem marcat un horitzó de mesos. De cinc o sis mesos". El primer objectiu seran els col·lectius més vulnerables i després ja arribarà la resta de la població.

Segons el pla de vacunació de La Moncloa, aprovat aquest dimarts en Consell de Ministres, les primeres vacunes aniran dirigides a les persones grans que viuen en residències, el personal d'aquestes residències i el personal sanitari. Representen uns 2,5 milions de persones. A partir d'aquí anirien altres grups, com majors de 65 anys, persones amb malalties cròniques o treballadors essencials.

Si bé s'ha felicitat amb cautela perquè les mesures adoptades en la segona onada "estan funcionant", el ministre de Sanitat ha advertit que la situació del coronavirus continua sent "molt preocupant". Com és habitual, ha demanat "no abaixar la guàrdia" malgrat les tres setmanes de dades en descens. Ha subratllat que "totes les comunitats" sense excepció estan reduint els nivells de transmissió de la pandèmia.

140 milions de dosis de vacunes

En la seva compareixença, el ministre de Sanitat també ha explicat que Espanya preveu rebre fins a 140 milions de vacunes durant els pròxims mesos a través del mecanisme europeu de compra centralitzada. Això permetria immunitzar fins a 80 milions de persones, tenint en compte que la majoria d'aquestes vacunes són de doble dosi. Per què hi ha una previsió que excedeix tant la població espanyola, que és de 47 milions? Perquè hi hagi prou vacunes fins i tot en el cas que algunes de les vacunes exitoses no rebessin l'autorització de l'Agència Europea del Medicament. Les dosis adquirides que no s'utilitzin es destinaran a la cooperació amb tercers països.