Vivim en una època de veritable obsessió pel saludable, la qual cosa pot convertir-se en una cosa patològica per a moltes persones. És el que passa amb un nou trastorn que els experts denominen com a ortosomnia, que ve a ser una obsessió per dormir bé i monitorar el son de forma compulsiva per assegurar-se que s'ha produït el millor descans durant la nit.

Els pacients que el pateixen registren de manera compulsiva les seves dades de son amb els braçalets i rellotges intel·ligents i els analitzen diàriament per assegurar-se que el seu son ha estat com marquen els cànons. El problema és que, en alguns casos, l'únic que s'aconsegueix és que l'ansietat per dormir bé acabi derivant en un problema psicològic que requereix l'ajuda d'un especialista.

Activitat

Un exemple d'això és el de les persones que pateixen insomni i comencen a registrar els seus patrons de son. Generalment, com estan dormint malament, aquells que pateixen aquesta patologia tendeixen a passar més temps al llit provant de dormir. Després associen el llit amb estar despert, la qual cosa els genera ansietat i preocupació excessiva per no poder dormir prou que, al seu torn, els impedeix d'agafar el son.

Doncs bé, quan s'utilitza el braçalet intel·ligent, aquesta ansietat creix de manera preocupant, tal com assenyalen els experts. D'aquesta manera, una tecnologia que, en principi, el que hauria de servir és per assegurar-se que s'està adormint bé i que el son és reparador, acaba produint l'efecte contrari.

Però no només això. Els professionals del son també estan preocupats per la precisió dels dispositius portàtils amb funcions de seguiment del descans nocturn. Moltes d'aquestes aplicacions no només mesuren la quantitat d'hores que ets al llit, sinó que també ofereixen informes sobre quines fases del son s'han travessat (com la fase de moviment ràpid dels ulls o REM i el son d'ona lenta).

Es tracta d'etapes que es caracteritzen per patrons d'ones cerebrals i patrons de moviment ocular molt específics, que generalment es mesuren als hospitals amb uns de molt especialitzats que controlen les ones cerebrals. Però els braçalets i rellotges o fins i tot les aplicacions de mòbil que ofereixen aquests serveis, estimen les etapes del son seguint només el ritme cardíac i el moviment. És a dir, no tenen la mateixa fiabilitat que les que són utilitzades pels professionals. De fet, en un estudi de 2017 publicat en el Journal of Clinical Sleep Medicine, ja es concloïa que aquests dispositius no són gaire precisos a l'hora de detectar cicles de son.

Llit (1)

No es tracta de demonitzar aquestes eines, perquè poden ser útils per a altres aspectes, com mesurar les hores totals de son. Però en el cas que existeixi un insomni previ o que arribi a convertir-se en una obsessió, és necessari anar a un especialista. Els trastorns del son són una cosa seriosa i causen importants perjudicis per a la salut, per la qual cosa ha de ser un professional el que prescrigui un tractament i faci el seguiment.

En qualsevol cas, els experts recorden que el millor consell per dormir bé és seguir una rutina diàriament abans d'anar-se'n al llit, no realitzar un sopar copiós, assegurar-se un bon matalàs i dormir amb els llums apagats i realitzar algun tipus d'activitat relaxant abans de començar el son.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat