La presència de microplàstics a l'aigua potable no representa un problema de salut pública greu a l'actualitat. Així almenys ho ha anunciat l'Organització Mundial de la Salut en un primer informe sobre l'assumpte que acaba de fer públic aquesta institució.

Després de realitzar una anàlisi preliminar sobre aquestes partícules que tanta alarma ha despertat en els últims mesos, conclouen que les partícules de microplàstics més grans i la majoria de les més petites no són absorbides per l'organisme, que les elimina directament després de la seva ingesta.

Però no volen restar importància a aquest assumpte, perquè fins i tot malgrat aquesta conclusió, els experts de l'OMS han subratllat que la informació de la que es disposa és encara limitada i que fa falta una investigació més important per aprofundir sobre aquesta qüestió.

Borsa|Bossa

Els microplàstics són partícules de plàstics que mesuren menys de 5 mm de longitud. L'Organització destaca que aquests elements s'han detectat a l'aigua marina, a les aigües residuals i a l'aigua dolça, així com als aliments i en l'aire.

Respecte a l'aigua potable, tant la de l'aixeta com l'embotellada, s'han trobat partícules, però des de l'OMS no es pronuncien de forma definitiva perquè, segons destaquen, les dades són limitades i els estudis fiables molt escassos. La raó és que fins fa molt poc temps no s'ha fet atenció de forma exhaustiva a aquesta qüestió i les investigacions dutes a terme no han estat gaire rigoroses. De fet, només s'han trobat nou estudis que mesuressin microplàstics a l'aigua potable.

L'informe destaca que és poc probable que els microplàstics de més de 150 micròmetres (0,15 mm) siguin absorbits al cos humà. I respecte a les partícules més petites, passa igual. Però si que s'afirmen que les de menor mida, les nano, sí que poden tenir un risc més important d'absorció per l'organisme.

A més de continuar amb la investigació, l'OMS recomana també que, en el cas de l'aigua potable, es procedeixi a l'eliminació de patògens microbians i productes químics que suposen un risc per a la salut humana. D'aquesta forma, fent servir sistemes de tractament d'aigües residuals i d'aigua potable es podria eliminar més del 90% dels microplàstics de les aigües residuals.

Plásticos

És per aquesta qüestió que les recomanacions de l'OMS arran d'aquest informe no inclouen unes pautes perquè es facin controls rutinaris sobre la presència d'aquestes partícules a l'aigua. Concentrant-se en els riscos coneguts es podria arribar a un gran avenç, perquè, segons afirmen, al voltant de dos mil milions de persones beuen aigua contaminada fecalment i això causa un milió de morts a l'any.

Des de la comunitat científica advoquen perquè aquest tipus d'informes siguin més habituals, ja que els microplàstics no només són presents a l'aigua, sinó també en l'aire que respirem i el menjar que ingerim. Per això, des de l'OMS s'indica la conveniència de realitzar un informe exhaustiu per analitzar de forma mes profunda les conseqüències que pot tenir per a la nostra salut aquesta presència a llarg termini.