El director executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, va assenyalar divendres, quan li van preguntar sobre el confinament perimetral de la ciutat de Madrid per la situació de la Covid-19, que "quan els governs difereixen, la gent mor", i va recomanar que l'Executiu espanyol i l'autonòmic estiguin "units" i prenguin "bones decisions".

"En el cas d'Espanya, i en concret el cas de Madrid, és evident que la transmissió és molt intensa i que tots dos governs, tant el local i el nacional estan amoïnats. Creiem que difereixen en l'escala i en la resposta. Un dels nostres principals problemes és que en aquesta resposta a la pandèmia, quan els governs difereixen la gent mor; així que assegurem-nos d'estar units i prenem bones decisions", va comentar Ryan en roda de premsa, després que s'anunciés divendres al migdia l'estat d'alarma a Madrid per controlar els alts nivells de transmissió a la capital i a altres vuit ciutats madrilenyes.

"Donarem suport als governs, especialment als governs i als estats federals, que treballen a nivell provincial o a nivell estatal plegats amb Govern nacional i, molt important, que el Govern nacional també treballi de conjuntament amb el de nivell subnacional, perquè això és bidireccional. Hem vist exemples de tots dos. Hem vist exemples de governs que han actuat sense consultar el Govern nacional i hem vist exactament el contrari: governs nacionals que no han consultat ni han involucrat suficient el Govern regional en les seves decisions polítiques", va postil·lar.

Suport al govern espanyol

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va defensar la posició del Govern espanyol: "Hem treballat amb Espanya molt de prop i respectem el seu lideratge i també creiem que sense una bona raó o les condicions locals, el Govern espanyol no hagués pres aquestes mesures".

Tedros va assenyalar que a Espanya durant el pic de la pandèmia el nombre de casos i de morts era massa alt, però que ara com ara el de morts no és tan elevat. "És un progrés molt important i esperem que se centrin a mantenir la xifra de morts baixa i esperem que aquestes mesures tinguin un millor resultat", va subratllar, i va destacar que la cooperació és "molt important, perquè és responsabilitat de tots".

L'exemple de Corea del Sud i Japó

Ryan va assenyalar quines mesures han estat útils contra la Covid-19 i va posar l'exemple d'alguns països que fan una bona feina envers la pandèmia. "Si treballes des del començament poses els teus esforços a detectar com s'ha fet a Corea del Sud i al Japó, amb el focus en els casos simptomàtics, i es tanca el pas a l'expansió del virus, és com s'aconsegueix. Si es comença per darrere, com més tard comencis més difícil és agafar el ritme", va indicar.

Maria Van Kerkhove, responsable de malalties emergents i zoonosi de l'OMS, va afegir que tots els països saben quines són les mesures que funcionen contra el virus. "El problema és la implementació", va puntualitzar.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat