En les últimes quatre setmanes s'han produït més casos de contagi de coronavirus que en els primers sis mesos de pandèmia. Així ho explicava en roda de premsa aquesta setmana el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tant a Europa com als Estats Units s'està produint una saturació en hospitals i UCIs fet pel qual s'ha insistit en la necessitat de fer servir totes les eines disponibles per a lluitar contra el virus. 

La vacuna, una esperança

"Aquesta setmana hi ha hagut bones notícies amb relació als assajos de vacunes, fet que ens dóna esperances de posar fi a la pandèmia. Al mateix temps, hem de seguir utilitzant les eines que tenim per interrompre les cadenes de transmissió i salvar vides", ha detallat.

De fet, aquests últims dies, s'ha sabut que la vacuna russa Sputnik V tindria una efectivitat del 92%, la de la farmacèutica Moderna 94,5% i la de Pfizer de 95%, després d'haver corregit els assajos inicials que li donaven el 90%.

Finalment, ha advertit que la pandèmia és un "clar recordatori" de l'"íntima relació" que hi ha entre humans i animals. "No podem protegir i promoure la salut humana sense estar alerta a la salut dels animals i a la salut del medi ambient". 

Situació a Catalunya

En aquestes últimes hores, els nous contagis es mantenen a la baixa a Catalunya (1.204 nous casos) però els ingressos hospitalaris han registrat una pujada, amb 25 persones més, segons les dades que ha facilitat el Departament de Salut aquest diumenge.

Tot i que el risc de rebrot també ha baixat fins a situar-se als 313 punts, la velocitat de contagi també ha patit una pujada, encara que petita. Del 0,76 ha passat al 0,77. És a dir, cada 100 persones infectades en contagien 77.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat