Optimisme controlat a l'OMS per l'evolució de la pandèmia. Després d'una sisena onada llarguíssima, més que qualsevol de les anteriors i on s'han detectat xifres de rècord arreu d'Europa, sembla que aquesta per fi fa baixada. Tot plegat s'ha traduït en l'eliminació de la majoria de restriccions (on encara n'hi havia) i l'esperança que a partir d'aquesta primavera es pugui començar un retorn a la normalitat prepandèmia, quan ja farà dos anys de l'esclat del coronavirus. Des de l'Organització Mundial de la Salut no amaguen el seu optimisme, però demanen ser encara prudents durant les setmanes vinents: tot i que els indicadors van a la baixa, les seves xifres continuen sent molt altes. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la directora de Salut Pública de l'OMS, Maria Neira, ha celebrat que aquest 2022 podrem controlar i gestionar el virus d'una manera més positiva", però ha recordat que estem en un moment en què encara no es pot abaixar massa la guàrdia: "Val la pena seguir unes setmanes més amb precaució". 

Tot i que s'ha convertit en el concepte de moda i està en boca de tots, Neira ha rebutjat parlar d'una gripalització de la covid durant els propers mesos. "Jo no li posaria aquesta etiqueta", ha defensat la doctora, per les possibles connotacions que té aquesta paraula. En canvi, defensa parlar d'una "fase de normalització d'un virus que es pot tornar endèmic" en la que tindrem "més armes per poder-la gestionar". A més, aquesta no generarà la mateixa severitat que fins ara. De fet, en aquesta onada de contagis de rècord no s'ha superat el pic d'hospitalitzats que es va donar el gener de l'any passat. 

Tranquil·litat davant la nova variant 

En aquest sentit, Neira també s'ha pronunciat sobre la nova variant "sigil·losa" de la covid, que ha generat certa inquietud en els últims dies. La doctora ha recordat que se segueixen monitorant els casos de covid per veure l'evolució de la malaltia: "En el moment en què detectem una variant preocupant, farem un crit d'alerta. Ara mateix, no hi ha cap evidència que la nova soca tingui aquestes característiques". La ministra de Sanitat, Carolina Darias, es va pronunciar en la mateixa línia la setmana passada, quan van aparèixer els primers casos d'aquesta variant a l'Estat.  "Veurem com es comporta BA.2. Està en fase d'estudi, és incipient a Dinamarca, una mica a l'Índia, una miqueta a Suècia... La informació que tenim, amb tota la prudència, és que es comporta semblant a la BA.1", va aclarir la ministra. 

El dilema de la mascareta 

Tot i que han desaparegut la majoria de restriccions a tota Espanya., n'hi ha una que es manté. És la mascareta obligatòria a l'exterior, que el govern espanyol va recuperar a mitjans de desembre com a l'única mesura per intentar frenar la sisena onada i que ha resultat del tot inútil en aquest sentit. De fet, Neira s'ha fixat en l'evidència que la transmissió de la malaltia i els contagis tenen lloc sobretot en ambients tancats, però depèn de cada govern la decisió d'obligar l'ús de la mascareta. 

Per altra banda, la mascareta als interiors sí que continua vigent i no s'ha eliminat en cap moment, fins i tot quan els contagis i la resta dels indicadors eren mínims. En aquest sentit, són diverses les veus que apunten que a finals de març, amb l'arribada de la primavera i una nova gestió del coronavirus aquesta podria desaparèixer, però la directora de Salut Pública de l'OMS he evitat posar data a l'eliminació d'aquesta mesura. "La pandèmia ens ha ensenyat que és millor no posar dates. Esperem que sigui com més aviat millor", ha reflexionat.