La corba de contagis de covid a Catalunya manté la lenta davallada iniciada fa cinc dies tot i que encara es troba en nivells molt alts. Tots els indicadors epidemiològics mantenen la tendència a la baixa, cosa que confirmaria que la sisena onada ha tocat sostre. Una dada important: la velocitat de propagació de la malaltia (Rt) baixa d'1 per primera vegada des del 18 d'octubre i se situa en 0,96,  fet que confirma que l'extensió de la pandèmia es troba en descens. Baixen tots els indicadors excepte el nombre de malalts ingressats als hospitals, una situació que es repeteix tots els caps de setmana, ja que no es donen altes. El Departament de Salut ha informat d'11.433 contagis, quan fa una setmana es van declarar dos mil més.

Baixen els contagis entre els més joves

Un altre dels indicadors que va a la baixa és el risc de rebrot que per segon dia consecutiu està per sota de 6.000, i se situa en 5.565. La davallada de contagis és especialment destacable entre els menors de 19 anys. Segons les últimes dades disponibles els contagis entre els 0-9 anys confirmats per test d'antígens eren el 42.303, quan fa una setmana eren 45.935. En el cas de la franja d'edat dels 10 als 19 anys, ara n'hi ha 39.621, quan fa una setmana eren 45.843. Entre la població s'han detectat molts més casos perquè és on més proves de covid es fan. Ara com ara de cada deu testos que es fan a Catalunya sota el control de les autoritats sanitàries, dos donen positius. En paral·lel al descens dels nous casos, cau la incidència acumulada a 7 dies que es col·loca en 2.762 casos per cada cent mil habitants, dos-cents punts menys que el registre anterior. Es compleixen així les previsions dels epidemiòlegs que avisen però que la davallada serà molt lenta i no es deixarà sentir als hospitals fins a la primavera. Aquest diumenge Salut no ha informat de cap defunció.

Hospitals encara plens

La pressió hospitalària per la covid es manté. Aquest dissabte hi havia als hospitals 2.942 persones, de les quals 463 estaven ingressades a les unitats de cures intensives. En ser cap de setmana no es registren altes entre els ingressats en planta, de fet s'ha informat de 86 nous ingressos. Sí que hi ha una alta a les UCI. Quan a l'atenció als centres d'assistència primària, es manté la tendència a la baixa de les visites. Aquest dissabte es van comptabilitzar 8.023 visites, quan el dissabte passat van ser 10.276. En declaracions a Catalunya Ràdio, l'investigador del grup BIOCOMSC Enric Álvarez ha augurat una primavera sense problemes als hospitals. "Les dades dels CAP d'ahir i abans-d'ahir van ser bones, tot sembla indicar que el cap de setmana passat vam començar a baixar d'una forma més important", ha assegurat. Pel que fa a l'atenció primària, ha reconegut que sempre és una incògnita, perquè una nova subvariant de l'òmicron pot mantenir els casos elevats. "Però les probabilitats d'una situació molt dolenta als hospitals són molt baixes", ha reblat.

Vacunació en cap de setmana

Un fet destacat per Álvarez és, precisament, l'elevada immunització de la població, sigui per la vacunació o pel fet d'haver passat la infecció. En aquest sentit, ha subratllat que les xifres reals sobre contagis són molt més elevades, perquè ara mateix hi ha molta població major de vint anys que s'ha infectat i no ho sap. Precisament la vacunació no s'atura en cap de setmana, i ahir dissabte es van administrar, segons Salut, 1.428 primeres dosis, 2.337 segones i 12.765 terceres dosis. En total, es van vacunar més persones que el dissabte anterior.  

Canviar la gestió, sobretot a l'atenció primària

En aquest context, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, creu que la nova subvariant d'òmicron no alterarà els plans de canviar la gestió de la pandèmia a la primavera si els casos són lleus. Argimon defensa que abordar la covid-19 com s'ha fet fins ara "no és sostenible" ni per a l'atenció primària ni "bo" des d'un punt de vista de salut pública. "Correm el risc de deixar enrere moltes coses que són tant o més importants, com la recuperació de diagnòstics. Hem de canviar l'estratègia. El virus ha canviat", ha afirmat en una entrevista a l'ACN.  Sobre aquest canvi en la gestió que va anunciar fa uns dies, Argimon indica que també es produirà a l'estat espanyol i a Europa. "Tots anirem en aquesta direcció. La situació actual és diferent de la de fa un any. Seguir abordant la pandèmia de la mateixa manera té poc sentit", afirma el conseller, que destaca que la majoria de persones ja tenen algun tipus de protecció davant del virus, per la vacuna i/o per la infecció.