Els dies més durs de la pandèmia ha quedat ben lluny i cada cop és més evident. Un dels darrers símptomes d'aquesta recuperació és la darrera recomanació dels experts en vacunes de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els quals ja no recomanen vacunes de reforç contra la covid a la majoria de la població mundial. És a dir, mantenen la recomanació a aquelles persones d'alt risc, però no a la població que no sigui d'aquest grup. 

La necessitat d'una dosi de reforç, entre sis i 12 mesos després de l'anterior, només es manté en col·lectius que inclouen persones grans, immunodeprimides i treballadors sanitaris, segons han explicat en roda de premsa dos representants del grup d'experts de l'OMS. Des de l'Organització es recorda que totes les dosis de reforç addicional són "segures"

Per primera vegada aquests experts, del Grup Assessor Estratègic d'Experts de l'OMS en vacunes (SAGE), han dividit la població en tres grups de risc (alt, mitjà i baix): la necessitat de noves dosis de reforç es manté només per al primer, que comprèn els tres col·lectius esmentats, segons recull Efe. "Tenint en compte la baixa càrrega de morbiditat, el SAGE insta els països que estiguin considerant la vacunació d'aquest grup d'edat que basen les seves decisions en factors contextuals, com la càrrega de morbiditat, la rendibilitat i altres prioritats sanitàries o programàtiques i els costos d'oportunitat", han remarcat els experts. "És un reflex que gran part de la població ja està vacunada, s'ha infectat amb covid-19, o les dues coses alhora", ha indicat Hanna Nohynek, presidenta del SAGE.

Decisió per països 

"Cada país ha de considerar el seu context específic a l'hora de decidir si continuar vacunant grups de baix risc com ara nens i adolescents sans, mentre no comprometi altres immunitzacions crucials", ha apuntat Nohynek. Al cap i a la fi, des de l'OMS s'està fent una recomanació, no cap mena d'ordre. És a dir, dins dels paràmetres d'aquesta recomanació, és possible que si es dona un brot en algun país o regió del món, la necessitat de tornar a vacunar a una gran part de la població o a la majoria. 

Per altra banda, l'OMS ha aprofitat per demanar que es fessin esforços "urgents" per recuperar les vacunes sistemàtiques que s'han perdut durant la pandèmia i ha advertit d'un augment de malalties prevenibles mitjançant la vacunació, com el xarampió. Concretament, s'ha subratllat l'efectivitat de la vacuna contra la malària introduïda a Ghana, Malawi i Kènia, on han dinat molt bons resultats.