L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar aquest dimarts la gran majoria de països de l'Àfrica com a lliures del poliovirus salvatge, el causant de la poliomelitis, després de quatre anys des que es va detectar al nord-est de Nigèria l'últim cas.

"Avui, el 25 d'agost de 2020, l'ARCC (la Comissió de Certificació Regional per a l'Àfrica) certifica que la regió africana ha interromput la transmissió del poliovirus salvatge", va dir la presidenta d'aquest ens, la camerunesa Rose Leke, en lliurar el certificat a la directora regional de l'OMS, Matshidiso Moeti.

L'acte s'ha celebrat durant una reunió semivirtual de ministres de sanitat africans, a la qual han assistit Moeti i caps d'Estat com el nigerià, Muhammadu Buhari, i el director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Després de la verola

"És entre els grans honors de la meva vida unir-me a aquesta celebració de certificació de l'Àfrica lliure del virus. És el segon virus a ser erradicat al nostre continent, després de la verola. Per a mi, personalment, és un gran honor i plaer", va considerar Moeti.

Es tracta d'una fita, l'erradicació de la transmissió del virus a la regió africana de l'OMS (que no inclou Somàlia, el Sudan, el Marroc, Líbia, Tunísia i Egipte) amb què s'ha aconseguit prevenir la paràlisi d'1,8 milions de nens, segons va detallar la doctora botswanesa.

"Avui estem celebrant un altre triomf de la salut pública: l'erradicació del poliovirus salvatge a l'Àfrica. Aquest és un èxit increïble i un motiu anhelat de celebració", va declarar Tedros durant la primera part de la reunió virtual.

Batalla des de 1988

La batalla contra el poliovirus va començar el 1988, amb la resolució internacional d'erradicar-lo per al 2000. Una tasca que ha estat especialment difícil en algunes zones de l'Àfrica, afectades per conflictes o de difícil accés per realitzar campanyes de vacunació.

L'últim brot de pòlio a Nigèria —i en tot el que l'OMS considera regió africana— es va declarar el 2016 al nord-est del país, i l'última vegada que es va veure el virus en un nen va ser en aquesta mateixa regió del nord-est de Nigèria el 2017.

L'anunci deixa la regió de la Mediterrània oriental —que inclou el nord de l'Àfrica, el Pròxim Orient i el Mitjà— com l'única amb casos de la malaltia a tot el món.

Paràlisi a les extremitats

La poliomelitis és una malaltia infecciosa, causada per un virus, que no té cura i els símptomes del qual inclouen febre, fatiga, vòmits, mal de cap, i pot arribar a causar, en alguns casos, paràlisi a les extremitats.

Era una malaltia endèmica a tot el món, que ha provocat gran quantitat d'amputacions i discapacitats, però gràcies a la vacuna descoberta a la dècada de 1950 va ser erradicada en regions com Europa o les Amèriques.