Nu era un sobrenom provisional. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha batejat la nova variant de la covid detectada a Sud-àfrica amb la lletra grega Òmicron. A més, el grup d'experts de la institució ha advertit que l'emergent B.1.1.529 és una "variant de risc" o "de preocupació", ja que "presenta un gran nombre de mutacions, algunes de les quals són preocupants", fins al punt que podria tenir "un risc més alt de reinfecció".

L'OMS defineix una variant "de preocupació" quan s'ha demostrat que està associada a un o més dels següents canvis: un augment de la transmissibilitat o canvi perjudicial en l'epidemiologia de covid-19, un increment de la virulència o canvi en la presentació clínica de la malaltia, una disminució de l'eficàcia de les mesures socials i de salut pública o una de les proves diagnòstiques, les vacunes i els tractaments disponibles. "Les proves preliminars suggereixen un risc més alt de reinfecció amb aquesta variant, en comparació amb altres que també són de preocupació", han indicat els experts.

Transmissibilitat més alta

L'informe de l'organisme sanitari de les Nacions Unides assenyala que aquesta variant es va notificar per primer cop a l'OMS des de Sud-àfrica el passat 24 de novembre, mentre que la primera infecció confirmada per aquesta variant de la qual es té constància procedeix d'una mostra recollida el 9 de novembre. "En les últimes setmanes, les infeccions han augmentat considerablement, coincidint amb la detecció de la variant B.1.1.529. El nombre de casos d'aquesta variant sembla estar augmentat en gairebé totes les províncies de Sud-àfrica", ha explicat l'organització. 

Les primeres troballes en el laboratori mostren com la variant Òmicron no té un dels tres gens diana, motiu pel qual l'OMS considera que la PCR "pot fer-se servir com a marcador d'aquesta variant, a l'espera de la confirmació de la seqüenciació". No obstant això, els experts de l'organització mostren la seva preocupació per la possible transmissibilitat més alta que altres variants anteriors com la Delta. "Utilitzant PCR, la variant s'ha detectat a un ritme més ràpid que les anteriors onades d'infecció, el que suggereix que aquesta variant pot tenir un avantatge de creixement", han explicat.

Dures restriccions

Tots aquests motius han motivat els països de la Unió Europea a prohibir els vols amb sortida o destinació Sud-àfrica i altres sis països africans, ja que es vol evitar que Òmicron s'estengui per aquestes rutes. Les restriccions acordades pels 27 afectaran durant catorze dies la mateixa Sud-àfrica i Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue.

Aquest mateix divendres s'ha informat del primer cas confirmat a Europa d'una pacient contagiada amb la nova variant. És una dona belga amb símptomes de coronavirus que va tornar d'un viatge a Egipte fa quinze dies.

 

Imatge principal: Un microscopi electrònic mostra el virus que causa la covid-19 / Europa Press