El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha avisat que la pandèmia de la Covid-19 "no ha acabat", malgrat el desenvolupament de les vacunes, assenyalant que encara "molts països" tenen un nivell "important" de transmissió del virus.

En roda de premsa, Tedros ha mostrat la seva preocupació per la "creixent" percepció que existeix sobre que la crisi sanitària està finalitzant, insistint que hi ha una "gran pressió" hospitalària, en les unitats de cures intensives i entre els professionals sanitaris.

En aquest sentit, ha insistit que la pandèmia té encara un "llarg camí per recórrer", assegurant que les decisions que adoptin els governs i els seus ciutadans en els pròxims dies determinaran tant el curs del virus a curt termini com la forma en què acabarà la pandèmia.

La responsabilitat ciutadana és fonamental

"A Europa alguns països han reduït la incidència del virus a través de mesures molt restrictives que han limitat el contacte de les persones. No obstant això, quan aquestes mesures s'aixequen és important que els ciutadans continuïn protegint-se per garantir que no es torna a produir un augment dels casos", ha assenyalat el director general de l'OMS.

Per això, ha demanat als ciutadans que continuïn complint les mesures que han demostrat ser eficaços com, per exemple, la distància social, el rentat freqüent de mans, la ventilació dels espais tancats i l'ús de les mascaretes. 

"Els mesos vinents seran difícils i tot dependrà de les nostres accions, però cal tenir paciència i fer el possible per protegir-nos a nosaltres i als altres. Fins i tot als països en els quals s'ha controlat la transmissió necessitaran continuar complint les normes per no tornar al mateix lloc en el qual ens situem a la primavera", ha recalcat en la roda de premsa l'epidemiòloga de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Maria Van Kerkhove.

Sobre les vacunes

Respecte a les vacunes, Tedros ha reiterat la necessitat que es distribueixin de forma equitativa a tot el món, de fet ha dit que "és inacceptable que els països rics trepitgin als pobres per la vacuna". A més ha demanat als països que avaluïn sobre les seves capacitats a fi de poder subministrar la vacuna entre la seva població.

"A més de garantir que el subministrament, la fabricació, la logística i els fons siguin al seu lloc, és important assegurar-se que els líders es comuniquin amb les seves poblacions sobre la importància de la vacunació de la Covid-19 i sobre com i on obtenir-la", ha postil·lat el director de l'organisme de Nacions Unides.

Vacuna coronavirus ACN

ACN

De la mateixa manera s'ha pronunciat el director d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Michael Ryan, que ha comentat que encara que hi hagi vacuna continuaran produint-se infeccions i morts per Covid-19.

"Estic satisfet que comencin a existir vacunes, però això no significa que es vagi a vèncer la Covid-19. Els països tindran una eina excel·lent, però per si mateix les vacunes no seran les que posin fi a la pandèmia. És necessari incorporar-les en una estratègia de salut pública eficaç," ha postil·lat Ryan, per reiterar que com més casos hi hagi en un país "més risc hi ha que el virus es propagui a altres zones".

Finalment, els membres de l'OMS han destacat la importància que, quan estiguin disponibles les vacunes contra la Covid-19, els ciutadans es vacunin i no es vegin "intoxicats" per informacions "falses".

Fotografia principal: El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus / Efe